Wyłączenie wentylatorów w karcie graficznej

Cześć,

czasami leżę sobie w łóżku i słucham po prostu muzyki z internetu. Wydaje mi się, że nie ma sensu aby wentylatory karty graficznej pracowały wtedy na ok. 34% pełnej mocy (co u mnie daje ok. 1500 obrotów). Czy jest jakiś program, który pozwoliłby mi zupełnie wyłączyć wentylatory? Wiem, że są karty MSI, które robią to automatycznie, ja chciałbym w swojej robić to ręcznie. Programy takie jak MSI Afterburner czy EVGA Precision X pozwalają jedynie na regulację od 34% co mnie nie satysfakcjonuje. Czy da się to jakoś zrobić bez zabawy wchodzenia w BIOS i inne dziwne sztuczki?

Cześć,

Z tego co pamiętam to jest taka możliwość w programie MSI Dual Core Center, kiedyś bawiłem się tym ale zaczął wyć jakiś alarm w tym programie…  :slight_smile:

Przy chłodzeniu pasywnym karta mogłaby się przegrzać jeśli chłodzenie nie jest dostosowane do takiej pracy. 

Zgadza się, z reguły karty mocniejsze z wyższym taktowaniem, mają wentylator, ale można w specjalistycznych programach obniżyć taktowanie rdzenia i na próbę wyłączyć wentylatory. Temperaturę można odczytać np. w programie Aida64 lub darmowym GPU-Z  http://www.dobreprogramy.pl/GPUZ,Program,Windows,16750.html

Do przegrzania mogłoby dojść nawet podczas przeglądania Internetu czy słuchania muzyki?

Karta pracuje cały czas i jednocześnie nagrzewa sie nawet przy korzystaniu z internetu. 

Ok, w takim razie nie będę kombinował. Najwyżej następnym razem kupię coś półpasywnego. Dzięki za pomoc.

Model karty?

Gigabyte GeForce GTX 970:

Programowo wentylatorów nie wyłączysz. 

Mogłeś wybrać model z połpasywnym chłodzeniem od innego producenta.

No nic, trudno. Nie wiedziałem, że coś takiego jest na rynku. Tragedii nie ma.

Możesz sterować obrotami wentylatora przy pomocy MSI Afterburner. Ustaw tak, by przy oglądaniu filmów były niskie, a pod obciążeniem wysokie.

http://www.dobreprogramy.pl/MSI-Afterburner,Program,Windows,22659.html

W tej cenie miałeś MSI oraz Asusa a do tego wydajnościowo to prawie to samo. Co zrobisz nic nie zrobisz :smiley:

Teraz tak, ale w kwietniu/maju ceny były inne…