Witam. Jeżeli mam dwie karty graficznej, jedna jest to zintegrowany Intel, a druga Geforce. Wszedłem w ustawienia NVIDIA i w ustawieniach globalnych zmieniłem żeby korzystało z karty Geforce i zaakceptował to ta karta jest już aktywna i z niej korzysta laptop przy grach? Nie ma znaczenia to, że w pasku zadań jest informacja, że karta Intel jest aktywna? Dzięki za info.
W grach (jeżeli układ hybrydowy działa prawidłowo) to zawsze będzie wykorzystywana mocniejsza karta. Jeżeli chcesz by we wszystkich zdaniach była wykorzystywana dedykowana karta to najlepszym rozwiązaniem będzie wyłączenie zintegrowanej z poziomu BIOS (o ile BIOS ma taką opcję).
A jak to wygląda w DELLU Inspiron 3542?
Pobierz instrukcję ze strony producenta i dowiedz się z niej. Bo w każdym modelu wygląda to mniej więcej tak samo ale mogą się pojawić drobne różnice.
Zwykle by włączyć zintegrowaną kartę należy wejść do BIOS podczas startu systemu i odszukać opcję advanced chipset features potem znaleźć integrated peripherals tam odszukać naszą kartę i z pola wyboru wybrać disabled lub off.
Nie zalecam jednak wyłączać zintegrowanej karty. Wyłącznie jej spowoduje, że do wszystkich zadań będzie wykorzystywana dedykowana, która ma większe zapotrzebowanie na energię co będzie skutkowało tym, że nawet podczas mało wymagających zdań jak oglądanie filmów, przeglądanie netu, czy nawet wyświetlanie pulpitu laptop będzie uzyskiwał większe temperatury niż gdyby pracował na zintegrowanej. A to będzie z kolei prowadziło do głośniejszej jego pracy ponieważ system chłodzenia będzie intensywniej wykorzystywany.
No właśnie chodzi mi głównie o gry. Myślisz, że w tym lapku przerzuca w grach automatycznie? Niby nie odczuwam wielkich spadków fps, a na tej zintegrowanej to nie wiem czy by nie było gorzej jeżeli byłaby aktywna w grach. Wolę się upewnić.
Jeśli to Windows, a nie Linux, to nie masz się o co martwić
Windows. Ok dzięki panowie. Problem rozwiązany i życzę miłego dnia.
@Sidkwa Laptop to nie desktop, BIOSy są okrojone i raczej nie znajdziesz tu opcji wyłączenia integry, (bo niby po grzyba?). Nie zawsze Windows ustawia wydajniejszą kartę, nawet gdy wszystko “działa prawidłowo”. Można powiedzieć że większość odpali na mocniejszej ale i tak zawsze znajdzie się spora grupa (dla której integra spełnia wymagania) którą należy ustawić ręcznie w panelu nviidi (bo nie zawsze działa opcja pod prawym myszy, uruchom z procesorem graficznym…).
Oczywiście, że znajdę. Mam dwa laptopy i oba oferują wyłączenie zintegrowanej grafiki. W tym jeden laptop jest dość nowoczesny bo ma 8 miesięcy a drugi dość wiekowy bo ma ponad 8 lat i też jego BIOS oferuje wyłącznie zintegrowanej grafiki. Znam takie też przypadki gdy integra zabierała 1, 2 GB RAM na swoje potrzeby i nijak nie dało się zmniejszyć przydzielanej pamięci w BIOS a jedyną opcją, żeby tą pamięć zwolnić było wyłączenie zintegrowanej grafiki. Podejrzewam, że był to błąd/niedopracowanie w BIOS ponieważ po aktualizacji BIOS dało się swobodnie przydzielać ilość pamięci dla zintegrowanej grafiki. Aczkolwiek wciąż była też możliwość całkowitego jej wyłączenia.
Zgadzam się jednak, że nie w każdym laptopie bedzie możliwość wyłączenia zintegrowanej karty bo moim (i zapewne też producenta laptopa) zdaniem nie jest to w żadnym wypadku wskazane.
Zgodzę się z tym że to właśnie taka opcja to w większości rodzynek, przez moje łapy przeszło kilkanaście maszynek i tylko jedna miała ten “bajer”.