Ze względu na to iż w Windows 10(?) wciąż istnieje problem z adaptacyjną zmianą jasności ekranu (Ekran przy ciemnych tłach przygasa, a przy jasnych rozświetla się - istna dyskoteka!) i brakiem możliwości wyłączenia tego (Próbowałem wszystkiego!) wpadłem na pomysł wyłączenia sterownika (Patrz zrzut). Drugi sterownik - GEForce działa, ale teraz mam dwa pytania:
czy wyłączenie w/w sterownika nie pozbawia mnie czegoś np w wymagających grach. Panel sterowania GEForcea mogę normalnie otworzyć itp. Bo jeśli wszystko działałby w miarę ok to po co jest wyłączony przeze mnie sterownik? Co on tak realnie daje, poza przeszkadzaniem?
wyłączając ten sterownik nie mogę zmieniać jasności ekranu. Czy da sie to jakoś ominąć? (Jasność adaptacyjna nie działa = nie działa także zmiana jasności manualna - normalna rzecz…)
Co do baterii to i tak w tym lapku który mam bateria (Nowa) trzyma ok 2,5h - gamingowy Legion od Lenovo
Po w takim razie drugi ster? (Ten który wyłączyłem) - Czy one działają wymiennie? Nie lepiej jedne dobre stery od GeForcea?
…no tak ale teraz strasznie wiesza mi się Office 2019
Tak. One działają wymiennie (jest to tak zwany układ hybrydowy). Ten co wyłączyłeś działa wtedy kiedy moc obliczeniowa na grafikę nie jest potrzebna. Na przykład wtedy kiedy przeglądasz net, oglądasz film, pracujesz w pakiecie biurowym. Ten drugi układ włącza się automatycznie wtedy kiedy system wykryje nagły skok zapotrzebowania mocy obliczeniowej przez GPU (na przykład podczas uruchomienia gry). Wtedy przełącza się na wydajniejszy układ.
Jeżeli masz sprawne oba układy nie powinieneś wyłączać tego pierwszego. Ten drugi jest dużo wydajniejszy i pracując na nim cały czas żyłujesz na przykład układ chłodzenia który musi z niego odprowadzać cały czas nadmiar ciepła jakie produkuje.
Włączyłem to ponownie tyle że nie eliminuje mi to mojego problemu który od lat maja użytkownicy Windows10. Włączyłemgo bo jak napisałem zaczął wieszać się Office
Nie wszystkie aplikacje biurowe/przeglądarki działają dobrze na tej drugiej dedykowanej karcie. Przeglądarki pozwalają w opcjach w takim przypadku wyłączyć “przyspieszenie sprzętowe”. Oznacza to wtedy, że wszystkie obliczenia wykonuje dla nich procesor a nie GPU.
Co do rozwiazania swoich problemów musisz szukać ich w sterownikach.