Wyłączyłem wejście karty graficznej. Co zrobić?


(Xlio123) #1

Witajcie spowrotem, mam taki problem, że chciałem podłączyć kompa do monitora i do telewizora poprzez S-Video. Gdy wszystko było ok, zresetowałem komputer. Po restarcie mineło 5 min i komputer się zaciął, no to zresetowałem jeszcze raz, ale tym razem nie widze niczego, nawet Loga firmy. Pomóżcie, za wszystkie propozycje bardzo dziękuje. 


(bachus) #2

Czy komputer robi “beep”? Sprawia wrażenie, że się uruchamia? Pracuje dysk po chwili, ładuje system operacyjny? Jeżeli tak, to mogłeś w jakiś magiczny sposób uszkodzić kartę graficzną. Możesz spróbować:

  • odłączyć komputer od prądu,

  • wyciągnąć tą małą bateryję po lewej na dole (delikatnie, ma taką sprężynkę, którą trzeba odgiąć),

  • odczekać kilkanaście minut (czasem nawet i 15-20minut) - to spowoduje powrót płyty głównej do ustawień fabrycznych.

  • wsadzić baterię,

  • uruchomić komputer.

Daj więcej szczeg. - jaka płyta główna/k.graficzna. Mogłeś mieć pecha, karcie się coś nie spodobało i padła.


(Xlio123) #3

Karta (Radeon x1650PRO) raczej nie padła, ponieważ podpinałem ją do innego komputera i działa, a nazwy płyty głównej nie znam :/. Ale spróbuje z tą baterią. Dzięki :slight_smile:


(blackdaro) #4

Do ustalenia płyty głownej jest Speccy,pobierzesz go z portalu  http://www.dobreprogramy.pl/Speccy,Program,Windows,15677.html


(Xlio123) #5

co do ustalenia?

Ok widze logo Fujitsu Computer, ale dalej nie rusza. Chyba bios walnięty ;(


(mrFreeze) #6

Osobiście stawiam na zasilacz jak grafa działa jak masz drugiego kompa podmień zasilacz na próbę. Rozumiem, że komputer pracuje a monitor jest “czarny” nie ma nawet biosu?


(Xlio123) #7

Ekran jest tylko cały komp stoi na logo Fujitsu-Computers.


(blackdaro) #8

" PS Jeszcze jedno chciałbym zapytać co to jest za płyta główna" i uzyskałeś odpowiedź jak to ustalić.narka


(mrFreeze) #9

To zmienia postać rzeczy. Przecież wyświetla się obraz a napisałeś całkiem coś innego.

 


(Xlio123) #10

Wiem tylko że to płyta Asus a jaka nie wiem, ponieważ komputer stoi na logo Fujitsu i nie rusza dalej i nie moge nic na niego zainstalować i odwrotnie :confused:

Przed wyjęciem baterii na 15 min, nie widziałem nic, po włożeniu widać tylko Logo Fujitsu-Computers i do biosu nie moge wejść :confused:


(mrFreeze) #11

Więc odłącz dysk/dyski.


(Xlio123) #12

Nie podziałało, więc komp chyba na złom :frowning:


(mrFreeze) #13

Odłącz wszystko co jest zbędne wszystkie urządzenia na usb. Masz coś też an IDE nie wiem co to napęd czy też może dysk jakby co też go odepnij.


(Xlio123) #14

Ok już wiem co było problemem. Jedna kość RAM była zepsuta. Temat uważam za zamknięty.