Mam taki problem, otóż wyskoczyła mi informacja, że ze względu na zmiany w sprzęcie (nic nie zmieniałem) wymagana jest ponowna aktywacja systemu. Próbowałem wpisać cd-key, ale wyświetla się informacja, że klucz jest w użyciu. System oczywiście oryginalny, instalowałem go tylko na tym komputerze. Nie wiem, czy ma to jakiś związek, ale dzisiaj w nocy co chwilę był włączany i wyłączany prąd. Co paręnaście sekund przez około godzinę. Komputer był w stanie wstrzymania, więc co chwilę się włączał i wyłączał. Rano nie było żadnych problemów z włączeniem komputera.
Gdy zadzwonisz pod numer który Ci się wyświetli, to zostaniesz najpierw połączony z automatem, któremu podajesz kod wyświetlany na monitorze, a automat podaje Ci kolejny kod który wpisujesz do Komputera, i aktywacja zakończona.Jeśli jednak z Automatem coś pójdzie nie tak, to możesz zostać połączony z konsultantem Microsoftu (Człowiekiem), a wtedy to już zależy od gościa, czy Ci aktywuje, czy nie.
Żaden z numerów pod które próbowałem dzwonić nie działają. Ani te, które są podane w systemie, ani te na stronie Microsoftu. Dostaję informację, że albo numery zostały zmienione, albo numer jest niedostępny.
Żeby zadzwonić nie musisz być pełnoletni, przynajmniej przy aktywacji produktów dla użytkowników domowych nikt o to nie pyta
Najprościej wykorzystać do aktywacji automat
Od czasu do czasu może się zdarzyć, że produkt trzeba aktywować i to telefonicznie. W moim przypadku po instalacji systemu musiałem system aktywować telefonicznie, bo przez Internet nie było takiej możliwości. Wtedy dzwonisz i aktywujesz. Tak samo, gdy po jakimś czasie używania system nagle poprosi o aktywację. Jeżeli masz legalny system nie masz się czego obawiać.