Wymazywanie danych z dysku - dane nadal są możliwe do odzysku jak je skutecznie wymazać?

Witam, chciałabym wymazać swoje prywatne rzeczy z dysku tak żeby nikt do nich nie miał dostępu, mam na laptopie program CCleaner on posiada taką opcje wymaz puste miejsca na dysku wybrałam Proste nadpisanie (1 przebieg) długo to trwało, sprawdziłam czy dane faktycznie są wymazane, okazało się że programy Ontrack EasyRecovery / PowerDataRecovery znalazły te pliki, na portalu znalazłam taki program:

http://www.dobreprogramy.pl/Hardwipe,Program,Windows,30301.html

Ten sam zabieg zrobiłam, wymazanie wolnego miejsca Zero Overwrite i dane są do odzysku.

Ktoś mi wytłumaczy jak te programy wymazują dane? skoro można je odzyskać.

Wybierz więcej przebiegów a dane będzie trudniej odzyskać.

CCleaner jest za nieskuteczny do zerowania dysku

poczytaj to

http://traxter-online.net/parted-magic-wymazywanie-dysku-i-partycji/

@rgabrysiak

Użyłam algorytmu DoD 5220.22-M w programie CCleaner, Hardwipe dane są nadal widziane w tych dwóch programach, jak to możliwe?

Jeszcze był algorytm GOST P50739-95 w programie Hardwipe użyłam go i dane też są widoczne.

Nie wiem jak ich się pozbyć.

@highman

Chodzi o o wolne miejsce, a nie o cały dysk.

To, co masz na dysku, a nawet usuwasz, to dopóki nie wyłączysz przywracania systemu, to usunięte dane, dopóki są w punktach przywracania, to je system “pamięta” - dane są jeszcze zapisane w powiedzmy w którymś z miliona logów, które nieustannie tłucze system windows. To właśnie sprawia, że odnajdują się pliki. Przecież o nich informacje znajdują się też w niektórych folderach systemowych chronionych.

Wpierw trzeba dane usunąć z dysku jakimś programem np http://www.dobreprogramy.pl/Eraser,Program,Windows,12852.html

Potem próbować program PrivaZer - wyczyścić pozostałości i wyzerować puste miejsca. Program usunie m.in masę logów, - trzeba tylko podczas analizowania zaznaczyć mu wysoki priorytet - na dole panelu programu jest taka opcja (trzecie kliknięcie w ustaw priorytet). W parę minut program się upora http://www.dobreprogramy.pl/PrivaZer,Program,Windows,36438.html

Właśnie w kilka minut zrzuciłem trochę wpisy mtf, usn, wszelkie logi i niepotrzebne, nawet wyzerowałem puste miejsca - to zostało wysprzątane:

001492.jpg

Przeczytałam to co napisałeś, spróbuje zrobić tak jak mi radzisz, ale mam pytanie czy ten program Eraser wymazuje puste miejsca na dysku?

Bez usuwania partycji?

Dlaczego akurat nim, tamtymi wymazywałam i nic, pobiorę ten program PrivaZer  i dam znać czy faktycznie dane zostaną usunięte.

Zrobiłam tak jak napisałeś, niestety dane nadal są widoczne w obu programach do odzyskiwania danych.

PrivaZer.jpg

Po tylu wymazywaniach? To nie do wiary, że cokolwiek z wolnej przestrzenie dysku zostało.

Z może te Twoje dane, to systemowe pliki/info i choćbyś dostał kręćka, to z innych miejsc ich po prostu nie usuniesz zerowaniem, wycieraniem pustych miejsc, bo te dane nie są po prostu w na pustych miejscach w usuniętych plikach. Możesz sobie usuwać zawartość systemowych dokumentów, ale piszesz, że chodzi Ci o to, że załatwisz sprawę wymazywaniem pustej przestrzeni dysku. Wtedy Twoje prywatne rzeczy wyginą.

A co, jeśli użyjesz systemowej wyszukiwarki i te dane (pewnie pliki ustawień, czy profil administratora) - są sobie w systemie, a Ty podajesz sławne programy, co to odkrywają Amerykę?

Pisz dokładnie i konkretnie, o jakie dane chodzi.

Co do zajętych sektorów dysku, to można pliki i foldery defragmentować, przenieść pod koniec dysku do nowych sektorów i wyzerować poprzednio zajmowane miejsce.

Coś zdaje się, że robisz, ale co?

Do wyszukiwania wszystkiego, to opcjach folderów, menu widok - odznacz ukrywanie chronionych, odznacz ukrywanie rozszerzeń, zaznacz pokazywanie ukrytych plików i folderów. Zastosuj i OK. I tak do wielu ukrytych folderów, które zobaczysz, nie będziesz miał dostępu. Trzeba nadawać sobie uprawnienia, albo użyć wyszukiwarki everything.

Napisałam w pierwszym poście: “chciałabym wymazać swoje prywatne rzeczy z dysku tak żeby nikt do nich nie miał dostępu” czyli moje zdjęcia, filmy, prace itp, aktualnie dane skopiowałam na dysk zewnętrzny a gdy robię te zabiegi to i tak można je odzyskać.
Bo akurat te dwa programy znam, bardzo dawno kiedyś pomogły mi w odzyskaniu zdjęć, sama się dziwnie ze po tylu wymazywaniach one są, wszystko robię dobrze, dziwnie to w ogóle jest.
Podeśle Ci screeny zobacz.
W kolejności:
Ontrack EasyRecovery Enterprise
Opcje: - Dane skasowane widać że ich nie da się odzyskać.

• Dane sformatowane z tej opcji dane są widocznie można je zapisać i otworzyć dziwne to

Na koniec program PowerDataRecovery dane widoczne

Może ja wtrącę coś od siebie. Sugerowałbym posłużyć się programem FreeCommander (może być wersja przenośna nawet z roku 2009 lub nowsza). Jest tam opcja „Zniszcz plik” widoczna także jako ikona niszczarki. Można tam wskazać żądaną liczbę przebiegów. Jeżeli ma to być zerowanie selektywne a nie całego dysku, można to przetestować

@Bogdan_G
Już sobie poradziłam z tym, zrobiłam tak dane miałam skopiowane, partycje D całą sformatowałam w systemie, uruchomiłam Hardwipe użyłam ponownie DoD 5220.22-M, sprawdziłam ponownie dane w  Ontrack EasyRecovery Enterprise / PowerDataRecovery danych już nie pokazuje wreszcie :wink:
To jestem ciekawa dlaczego wolne miejsca wymazywał i pokazywał dane po odzysku?
A format całej partycji wymazał te dane i nic nie znajdują.
Gorzej było z dyskiem C bo tam był partycja 430GB ale zmniejszyłam rozmiar na C 30GB reszta 400GB na D i tak całą partycje wymazałam DoD 5220.22-M i zero danych :slight_smile:
Dzięki za pomoc, oraz za zainteresowanie tematem.

@lukand
Też tak mogłam zrobić, ale dane już zgrałam i wołałam wymazać wolne miejsca.

Dobry sposób to ściągnięcie robaka szyfrującego dane przed sprzedażą sprzętu… A potem format… Nawet jeśli ktoś coś to  i tak nie odszyfruje plików…

Fajnie, że problem rozwiązany… :wink: