Witam, chciałbym wymienić chłodzenie w swoim MSI HD 5770 ,ponieważ jest bardzo głośne. Poszukuję w miarę taniego do 100zł nowego lub używanego chłodzenia na tą kartę graficzną. Rozglądałem się za chłodzeniem i znalazłem https://www.cooling.pl/arctic-cooling-accelero-s1-plus-radiator-gpu,produkt,553732.html?from_category=103_96 , jednak zastanawia mnie czy lepiej sprzedać poczciwego radka i dołożyć 150zł do innej , używanej karty graficznej? W gry gram bardzo mało , obecna wydajność karty graficznej pozwala mi na radość z rozgrywki w najnowsze tytuły Smarowałem “wentylator” od karty garficznej, jednak hałas powrócił po krótkim czasie.
Zdecydowanie lepiej będzie gdy jednak sprzedasz 5770 i zakupisz nowego, który nie tylko będzie wydajniejszy ale przede wszystkim także bardziej energooszczędny.
Z opisu sprzedającego wynika że ta karta jest na GDDR3 a wiec nie opyla się.Poszukaj może HD 7770 bądź 7790 bądź R7 260x.Kupuj karty na GDDR5 gdyż są znacznie wydajniejsze od GDDR3.
HD 7770 nie ma dostatecznej wydajności aby potrzebowała 2GB Ramu. Co z tego jeśli będziesz miał 2 GB Ramu i ustawisz maksymalną rozdzielczość, skoro gra nie będzie działała płynniej. Ja bym na twoim miejscu brał tańszą 1GB, w szczególności że posiadasz teraz HD 5770.
Jeżeli już komuś doradzasz to rób to kompetentnie. W obecnej chwili bardzo duża część gier zajmuje coraz więcej pamięci VRAM w celu usprawnienia ich działania. Przykładem idealnym są gry pod api Mantle czyli Thief i Battlefield 4. 7770 ma wystarczająco dużo mocy, żeby obsługiwać te gry a jednak w przypadku wersji z 1GB pamięci narażasz się na przycięcia z powodu jej wykorzystania. Kolejny przykład to Hitman Absolution ale mówimy tutaj już o wersji w Direct3D 11. Wcale nie potrzeba bardzo dużych rozdzielczości żeby zapchać 1GB. Mówię to z doświadczenia ponieważ sprzedałem 7850 1GB właśnie dlatego bo ograniczała mnie pamięć i to nie w full hd. Tym bardziej, że jeżeli kolega jeszcze używa 5770 tak długo i mu wystarcza to zakup lepszej wersji da mu znowu większą gwarancję, że karta na dłużej wystarczy.