Wymiana części na nowsze

Witam,

Obecnie dysponuje takim sprzętem:

• procesor AMD Athlon 64 LE1640 2,6GHz, jednordzeniowy

• płyta główna ASUSTeK G-SURF365

• 2x1GB RAM Kingston

• karta graficzna Radeon HD 4670 512MB

• zasilacz Fortron fsp400

Myślę nad zakupem nowszych części. Głównie mam na myśli procesor i pamięć RAM. Nie jestem do końca rozeznany, co byście mogli polecić. Czy przy wymianie procesora, płyta główna może zostać?

Karta graficzna i zasilacz mają prawie 2 lata. Procesor i płyta główna około 4.

Nie chodzi mi tu koniecznie o gry, bo i tak mało gram. Sporo pracuje na komputerze na programach typu AutoCAD czy ROBOT i zależy mi na płynnym operowaniu bez zbędnych zawieszeń. W tej chwili po podłączeniu do karty drugiego monitora, często coś przycina.

Jeśli chodzi o koszta, wiadomo, jak najmniejsze :slight_smile:

‘‘jak najmniejsze’’ czyli ile? 100zł?

Jeżeli chcesz pracować na grafice, tak jak stwierdzasz to musiałbyś wymienić zasilacz, procek, ram i grafikę. Nawet wkładając procka Athlon 64 x2 5600 powinieneś odczuć skok wydajności. Niestety twoja płyta obsługuje tylko procki z max 2 mb cache, więc to troszkę mało, natomiast skok powinien być spory. Do tego potrzebujesz 4 GB RAM najlepiej w kościach 2x 2 GB i jakaś grafika. Zasilacz dobierz do tego w zależności jaką będziesz wybierał kartę grafiki. Płyta może zostać w sumie nie jest jeszcze taka najgorsza.

No to nie bardzo jest praca na grafice, więc nie wiem czy konieczna jest nowa karta.

System mam XP32bit, jeżeli ma to jakieś znaczenie, bo coś słyszałem, że obsługuje on do konkretnej wartości RAM.

Jak najmniejsze, czyli nie chciałbym wydać więcej niż 300zł. Procesor i RAM chyba da radę kupić. Chociaż jak mówię, nie znam się za bardzo i możecie wyprowadzić mnie z błędu.

Niestety twoja płyta głowna ma typ gniazda procesora AM2 więc do wymiany jeśli chcesz zmienić procesor na mocniejszy . Zasilacz za słaby więc niestety wszystko jest do wymiany . Koszta jak najmniejsze to znaczy ? Proponował bym poszukać czegoś używanego :slight_smile:

pierdzielisz głupoty jednym słowem

AM2 nie jest takie złe obsługuje sporo procesorów;]

http://www.asus.com/Motherboards/AMD_AM2/GSURF365/#CPUS

obsługuje nawet 4 rdzewniowe ale to mija się z celem aż taki procek dawać;]

proponuje jakiś 2 rdzeniowy procesor coś koło 2,5 ghz

np

Athlon 64 X2 5200+

http://allegro.pl/amd-athlon-64-x2-2-x- … 77300.html

lub

http://allegro.pl/amd-athlon-64-x2-4400 … 27784.html

jeżeli chcesz troche taniej.

a ramy to masz tu;]

http://allegro.pl/kingston-1gb-pc2-6400 … 37780.html

Dodane niedziela, 16 września 2012, 08:16

niektórzy na tym forum troszke pojecia nie mają szczególne ci nowi;]

wymiana karty graficznej to za duże koszta ta twoja wystarczy nie jest aż taka zła mój kumpel grał na niej w nie jedną nową gre.

a te przymulenia o których mówiłeś;] to jest włąsnie wina tego że procek jest 1 rdzeniowy .

Jak kupisz 2 rdzenie bedzie ogromna różnica a ramu zawsze można dokupić używany tani jest;]

Dodane niedziela, 16 września 2012, 08:16

dokup z 2 gb ram i bedzie ok albo przynajmniej 1 gb do tego możesz zainstalować nawet sevena 64 bit i bedzie dobrze ;]

Dodane niedziela, 16 września 2012, 08:17

jak byś miał jakieś pytania pisz na GG 3064787

Dodane niedziela, 16 września 2012, 08:19

jak zaslilacz za słaby chłopie sam mam fortrona 400 wat i pentium D 3 GHZ i geforce 9800 gt mi działa bez problemu poczytaj najpierw troche a puzniej się wypowiadaj po cholere w takim komputerze mocniejszy zasilacz. Fortron to porządna firma co innego jak by to było 400 wat jakiej słabej marki ;]

Dodane niedziela, 16 września 2012, 08:24

to na pewno wyjdzie 300 zł ;]???

Nie wiem czy do 300 zł. Skoro autor tematu chciał nowszy sprzęt i pracuje w programach graficznych to doradziłem nieco lepszy sprzęt. Trzeba zwrócić uwagę, że płyta główna nie jest najnowsza i to stawia pewne ograniczenia:

• co do cen procek 5600+ cena 170 za używany na gwarancji. Do tego

• pamięć powiedzmy jakieś 80 - 100 zł. w zależności od modelu

• zasilacz 100-130 zł.

• jakaś grafika

Budżet może i przekroczy 300 PLN, ale chcąc ulepszać komputer według mnie trzebaby wymienić te właśnie części.

MrBeckham666 weź się tak nie unoś , cinek chciał wymienić na coś nowszego ,ja swoją opinie bazowałem conajmniej na jakimś phenomie na AM3 a gdy weźniesz do tego lepsza karte to nie starczy mocy zasilacza . A jego powyższego postu nie widziałem musiałem mieć otworzone wczesniej niż go dodał i nie wiedziałem że chodzi o kwote 300 zł .