Wymiana DDR na DDR2

Witam, tak jak w tytule, czy jest mozliwa wymiana pamięci DDR na DDR2 ? Jezeli tak to co musiałbym zrobić ?

Najpierw sprawdź czy Twoja płyta główna obsługuje DDR2. Możesz to spr. w instrukcji obsługi płyty głównej.

Jeśli siedzi DDR to zapewne płyta nie obsługuje DDR2. Wejdź na stronę producenta i sprawdź jakie rodzaje pamięci obsługuje twoja płyta główna.

Nie koniecznie, w mojej płycie są 4 gniazda 2 na DDR i 2 na DDR2 :slight_smile:

Ja nawet miałem w rękach płytę, która obsługiwała SD RAM oraz DDR RAM ;] Po prostu miała 2 rodzaje gniazd.

Tak więc jak mówili koledzy - sprawdź co potrafi Twoja płyta. Jako że DDR różni się od DDR II ilością pinów płyta główna musi przewidywać takie pamięci. Nie ma możliwości wyjęcia pamięci DDR i włożenia w to samo miejsce kości DDR II.

I nawet nie próbuj tego robić :smiley:

Uuu… nie sądze,ze przewiduje mozliwosc uzywania DDR2 ^^ to hm… dość stara płyta… Gigabyte GA-K8N Pro-SLI … W opisie na stronie producenta nie widzę żadnej wzmianki… no cóż, w kazdym razie dzięki za pomoc :slight_smile:

Zawsze możesz przyjrzeć się swojej płycie głównej i sprawdzić czy jesteś w stanie gdzieś TO zamontować ;]

Nie spotkałem się z płytami obsługującymi oba te typy pamięci (tak jak kiedyś SIMM i DIMM), ale kto wie, może ktoś wypuścił takie cudo. Wymiana na pamięci na DDR2 to wymiana płyty głównej, procesora i karty graficznej no i zasilacza (nowa grafika pewnie będzie bardziej wymagająca, procesor pewnie też) czyli właściwie całego kompa.

http://allegro.pl/item716676530_775dual … _ddr2.html, tu masz przykład