Wymiana HDD na SDD w Laptopie - jakie złącze, sterownik itp

W giełdzie:
0

Witam.
Planuje wymienić dysk w laptopie na SSD, tylko zielony jestem i nie wiem jaki. Nie chodzi o pojemność, ani producenta, tylko głównie o tym podłączenia. Napewno mogę wpiąć dysk na złączu SATA3 zamiast starego HDD - Seagate ST1000LM024 HN-M101MBB, ewentualnie w specjalną kieszeń montowaną zamiast napędu DVD. Ale poczytałem, że wydajniej będzie w przypadku dysku na złączu M2, tylko nie wiem czy takie mam i jaki klucz (M,B, M i B), i jaki obsługiwany protokół (PCIe, SATA czy oba) i protokół AHCI czy NVMe.
Można to sprawdzić bez rozkręcania lapka? Jakie info potrzebujecie, żeby pomóc ?
Laptop Hewlett-Packard HP Pavilion 15 p108ne
Computer
Computer Brand Name: Hewlett-Packard HP Pavilion 15 Notebook PC

Motherboard
Motherboard Model: Hewlett-Packard 2281
Motherboard Chipset: Intel Lynx Point-LP (Premium)
Motherboard Slots: 3xPCI Express x1, 1xPCI Express x4
PCI Express Version Supported: v2.0
USB Version Supported: v3.0

PCH Features
SATA Port 3 6 Gb/s: Supported
SATA Port 2 6 Gb/s: Supported
SATA Ports 2 and 3: Supported
RAID Capability: RAID0/1/5/10 + Smart Response Technology
Intel PCI Express Storage Technology: Not Supported
USB Redirect (USBr): Supported
PCH PEG/DMI Ratio: 5/5

BIOS
BIOS Manufacturer: Insyde
BIOS Date: 08/03/2016
BIOS Version: F.43
UEFI BIOS: Capable

Super-IO/LPC Chip: SMSC

Ile chcesz wydać na dysk SSD do tego laptopa? 15-p108ne - podaj oba kody producenta (naklejka pod spodem).

Cena 300-350, pojemność 240gb, napewno nie musi być większy, bo mam dysk zewnętrzny. Chodzi głównie o system + programy. Laptop do neta i filmów głównie.
PN: K1R32EAR#ABV
SN: 5CD4474TJL…
Nie chodzi mi o polecenie konkretnego modelu akurat, tylko nie wiem właśnie jaki typ złącza itd obsługuje mój laptop i jakie ma gniazda.

Dysk na SATA o pojemności 250 GB np Samsunga lub cruiciala

Czyli złącza M2 nie ma? Spoko tak jak myślałem. Więc kieszeń zamiast napędu DVD i myślałem na Samsungiem Evo 860 albo Goodram Iridium Pro oba 240gb. Złącze SATA, nie mSata?