Wymiana "kalkulatora" na komputer

Witam!

Zdaję sobie sprawę ze starości mojego sprzętu, ale też niespecjalnie chcę w nim wszystko zmieniać skoro ma służyć jedynie celom domowym, tym najprostszym bez grania. Filmy on line przycina i to tak jakby w jakości 360/480-żadne hd, internet też niezbyt szybki (15 mb-radiowy na wsi) dlatego pomyślałem, że może wymiana kilku podzespołów może coś zmieni. Czy lepiej kupić od razu poleasingowy za podobną kwotę?

Zdrowia i ukłony!

Procesor Intel Pentium dual cpu e2200 2.2 GHz
Płyta główna AsusTek P5KPL/1600
Ram DDR 2 GB
Grafika GeForce 9500 GT
Dysk WDC WD5000AAKS-00A7B2 ATA Device (465 GB)

Zamienił stryjek siekierkę na kijek.

Można bawić się w upgrade: wymienić CPU i GPU, dokupić RAM, dołożyć SSD. Nadal jednak będzie to 10+ letnia platforma skazana na zapomnienie. W zależności od budżetu szukaj poleasinga albo zbuduj coś nowego.

Tak też podejrzewałem, cudów nie ma i nie należy się oszukiwać.
Dzięki serdeczne i pomyślności! :slight_smile:

1 polubienie

Za smieszne pieniadze mozna kupic cos z sensem po leasingu. kwota do 1000 zł 8 gb ram procesor I5
https://allegro.pl/kategoria/komputery-stacjonarne-486?bmatch=baseline-al-product-cl-eyesa2-engag-dict43-ele-1-3-0318&price_to=1000&order=pd&seria-procesora=Intel%20Core%20i5&wielkosc-pamieci-ram=8%20GB

Przy budżecie 1kPLN szarpnąłbym się na coś nowoczesnego. Powinno się udać. Oczywiście sama buda, bez licencji na Windows - ale do celów domowych (bez grania) można wykorzystać darmowe systemy.

… 1000 zł i wymiana 13 letniego sprzetu na 8 czy 9 letni? No super biznes.

Już lepiej “olać” takie okazje i kupić sprzet nowy lub mający rok-dwa z Athlonem 200Ge czy podobnym, cała jednostka na gwarancjach i posłuży na 100% przez kilka lat. Elektronika się starzeje, a 10 letnie “poleasingowce” nie są dla mnie synonimem bezpieczeństwa.

Ja mam 9 letni komputer i wymiałem grafikę tylko i ciśnie wszystko po 100FPS+
ale fakt faktem to wszystko zależy z jakiej półki kupowało sie kompa :smiley:

Ja miałem tzn sie nadal mam najmocniejszego 4 rdzeniowego procka z tamtych lat za 1.2k, a nie 2 rdzeniową padake która już wtedy była dość słabym zakupem :smiley:

Aż dziw, że ten procek otwiera przeglądarkę. W przypadku tuningu możesz włożyć za kilkadziesiąt złotych jakiegoś quada np. 6600. Nie napisałeś ile chcesz wydać. Za tysiaka bez systemu kupisz wystarczającą maszynę nową.

ja bym na jego miejscu kupił udoo :smiley:

Witam no widać że komputer ma swoje latka :slight_smile: procesor na q6600 wymień dodaj mu do 8gb ramu , kup dysk ssd i jakąś kartę graficzną np gtx 1050 zabieg to około 300 do 500 zł ale na pewno poprawi osiągi kompa . :slight_smile:

on ma ddr2 a nie ddr3 nie zdajesz sobie sprawy jak one wolne są :slight_smile:

Możesz mieć rację starałem się pomóc jakoś :slight_smile:

Tak… do 8 RAM, a płytka tylko 4 obsłuży…
Natjańszy Quad z Coolerem + 2x2 RAM. W 100 zł powinieneś się zamknac i do lekkiego oglądania internetu, lub za jakieś czas oddania dziadkom, wystarczy. Na gry nie licz zbytnio. Dałoby sie cos pokroju gt 750 dodać, ale to maks tytuły do 2015 roku i na niskich ustawieniach. Wiećej od 100 zł nie pakuj, 4 GB RAM skutecznie mówią, że czas minął. :wink:

Dajcie spokój żeby grać na tej platformie. Jedyne co może mieć sens to quad + SSD.

Przecież OP pisał, że nie chce grać :wink:

Jedyny sensowny upgrade to SSD, bo można go wykorzystać na nowszym sprzęcie. Procek? RAM? Grafa? Szkoda się ładować w starą platformę.

Panowie, dziękuję serdecznie za wsparcie.
Wszystkiego dobrego!

Zależy ile ma jeszcze siedzieć, jak planuje w tym roku wymianę, to tak. Jednak w sytuacji planu pięcioletniego, to oszczędzi wiele garści wyrywanych włosów z głowy. :wink: