Witam, szukałem odpowiedzi w wielu miejscach ale pojawiają się sprzeczne informacje dlatego postanowiłem zapytać użytkowników forum, może ktoś już to przechodził, a więc:
Mam (miałem) Windows 7 BOX Home Premium, zaktualizowałem za free do Windows 10. I teraz pytanie czy mogę wymienić kartę graficzną (chce w to wrzucić ok. 1k PLN) więc miło by było jakby ten zakup nie wiązał się z koniecznością zakupu nowego Windowsa…
O ile w wersji BOX nie było problemów to nie do końca jest jasne jak zachowa się Windows 10, czy nie okaże się że nagle zrobiła mi się z systemu wersja OEM i po wymianie grafiki nie będzie się chciał aktywować…
Czy ktoś z Was przez to przechodził? Ma jakieś doświadczenia w tej materii?
Właśnie chodzi o to że nikt tak na prawdę nie wie co się dzieje z licencją BOX po upgrade do Win 10… I już się pojawiały problemy z aktywacją po… upgrade BIOSu co jest już mega śmieszne…
Możesz wymieniać karty graficzne do woli. Upgrade BIOSu i utrata aktywacji była błędem MSu a nie polityką. Po aktualizacji do W10 nie będzie oznaczenia w licencji typu BOX (z tego co pamiętam), ale to nie ma wielkiego znaczenia.
“Po wykonaniu uaktualnienia, będziesz mógł używać Windows 10 tylko na tym urządzeniu.”
Czyli wygląda na to że zmiany sprzętowe będą utrudnione. Dlatego właśnie zadaje pytanie na forum czy ktoś wymieniał sprzęt w swoim PC po aktualizacji do Win 10
Nie ma problemów z systemem i aktywacją po zmianie karty graficznej. Wymieniałem grafikę u znajomego w stacjonarnym komputerze i nic się nie działo w kwestii o którą pytasz. Ma Windows 10 Pro OEM.
Nie będzie problemu - ogólnie zasada jest taka, że nie wymieniać “na raz” za dużo elementów. Kartę graficzną możesz spokojnie wymieniać/dokładać nowe, RAM, dysk. Schody pojawiają się przy zmianie płyty głównej (nawet na identyczny model, gdy przychodzi np. inna z serwisu), czy czasem procesora.
Aktualizacja do Windows 10 i jest darmowa i przypisana do danego komputera. Jednak nadal masz Windows 7 BOX i możesz go przenieść na inny sprzęt, więc na ten system licencji nie tracisz. Jeśli przeniesiesz system w trakcie “promocji”, to myślę, że nie powinno być problemu z aktualizacją na nowym sprzęcie, ale to najlepiej zadzwonić do MS.