Witam.W tej chwili posiadam i5 6400 + 16gb ram oraz grafikę R9 270x 2GB.
Zastanawiam się nad wymianą karty graficznej.Moglibyście polecić coś pasującego pod ten procesor?
Ewentualnie czy jest sens wymiany?
nie za bardzo jest sens inwestowac w droższą grafikę przy tym procesorze, trochę by to dało ale bottleneck byłby odczuwalny. moim zdaniem gra nie warta świeczki
Skończ skoro nie ogarniasz podstaw. Ten procesor nie będzie problemem nawet dla GTX 1070 - choć jest niedaleko do bootlenecka.
@sebcio28041 Myślę, że w tej chwili możesz grafikę wymienić na RX 580 lub GTX 1060 aby nie zbliżać się do granicy mocy procesora ewentualnie teraz wymieniasz na GTX 1070, a jak zacznie doskwierać bootleneck to sam procesor wymienisz na i7 6700 - używany kupisz nawet za 700 zł.
Najważniejsze w sumie to nie podałeś budżetu na kartę graficzną, więc w sumie strzelam w ciemno.
Nawet jeśli tym razem nie mam racji, to mam prawo do własnej opinii. Daruj sobie te prostackie odzywki, jako moderator powinieneś umieć się wypowiedzieć kulturalnie, a nie za pomocą jakiegoś brukowego słownictwa.
W tym wypadku nie ma miejsca na opinie, bo to sprzęt komputerowy, który ma swoją wydajność i jeżeli sądzisz, że nie ma nic lepszego od 270X do tej konfiguracji to śmiem twierdzisz, że gadasz głupoty. Rozrzut między 270X, a GTX 1060 chociażby jest ogromny. R9 270X przegrywa sromotnie z RX 470, który to jest słabszy od RX 580 czy GTX 1060 - różnica niemal dwukrotna.
Powoli zaczynają mnie osłabiać osoby, które nie mają pojęcia o sprzęcie komputerowym, a doradzają różne dziwne konfiguracje i rozwiązania przez co użytkownicy tracą bardzo dużo. Zaraz dojdzie do sytuacji gdzie do GTX 1050 Ti wymogiem będzie i7 7700 czy i5 8600 co już gdzieś widziałem, bo komuś raz na jakiś czas pokaże się w grze 100% użycia procka przez sekundę - oczywiście z pominięciem faktu, że ma klatkarz powyżej częstotliwości odświeżania swojego monitora i widział to w jednej, może dwóch grach maks.
Pojęcie bootleneck jest mocno nadużywane. To stan kiedy procesor ma niemal cały czas użycie na poziomie 100% i nie spada nawet na moment, ew. w cutscenkach. 90-100% podczas grania to nie bottleneck, zwłaszcza gdy karta graficzna wykazuje podobne użycie.
sam posiadam konfigurację i5 4440 + 16GB RAM z grafiką GTX1060 6GB i sprzęt sprawuję się znakomicie. Modernizując komputer też bałem się, że procesor będzie wąskim gardłem, ale niczego takiego do tej pory nie uświadczyłem - reasumując śmiało możesz inwestować w GTX 1060, a nawet (jak wyżej polecano) 1070.
To nie jest żadne usprawiedliwienie dla chamstwa. Może powinieneś popracować nad podstawami dobrego wychowania, bo ku Twojemu zdziwieniu może się okazać, że sam również jesteś niedouczony. A jeśli uważasz, że nie mam pojęcia o sprzęcie komputerowym, to mogę to samo powiedzieć o Tobie, że gadasz głupoty. Zastanawiałem się nad modernizacją na 1050Ti ale to wydawało mi się mało opłacalne, skoro jednak bez problemu sprawdza się 1060 to OK, można tą kartę polecić (radeonów szczerze mówiąc nie polecam). Jeśli osłabiają Cię ludzie na forum, to może czas odpuścić sobie i oszczędzić nerwów, sobie i innym. Na pewno znajdą uprzejmiejsi i sympatyczniejsi forumowicze, chętni podzielić się swoją wiedzą, zamiast próbować upokarzać i zadzierać nosa.
…ale czy Ty nie rozumiesz, że przez swoją ignorancję wprowadzasz w błąd. Skoro nie masz wiedzy po co się wypowiadasz?
By polecać lub odradzać sprzęt potrzebna rzeczowa wiedza, a nie zasłyszane gdzieś mgliste opinie. Tu nie ma co kłócić się o opinie - wyznacznikiem są konkretne osiągi zestawów.
Twoja powyższa wypowiedź jest po prostu durna! Koniec kropka
tak samo durna jak proponowanie 1070, które będzie blokowane przez cpu i5 6400 https://www.youtube.com/watch?v=98p2SaAwM0s
poza tym proponowanie rx580 tez nie jest dobrym pomyslem, poniewaz sterowniki AMD obiążają (i tak nie najmocniejsze) cpu bardziej niz NVIDI
Wyżej wyraźnie było napisane, że może nawet zaryzykować GTX 1070 (czytaj maksymalnie mocna karta, gdzie bootleneck nie powinien często występować)
Już Ci wyżej napisano, że argument jednego tytułu wykorzystującego procesor w 100% jest co najmniej mało wiarygodny!
Nie rozumiem Twojej postawy - napisałeś bzdurę, posyp głowę popiołem i z milczeniem przejdź do porządku dziennego (nikt nie ma zamiaru Ci tego wytykać). Ty zamiast to wchodzisz w durną polemikę, gdzie tylko udowadniasz swoją ignorancję.
Na tym filmie co podałeś, nie jest widoczny bootleneck czy ja źle odbieram co tam jest pokazane ?
Film ukazuje tylko, że z lepszego procka można więcej wyciągnąć.
Buractwo… skoro to tak odbierasz… Po prostu nie lubię jak ludzie robią innym wodę z mózgu, bo sami nie znają się w temacie, na który się wypowiadają. Pół biedy jak to nie prowadzi do niczego, gorzej jak przez takie złote rady ludzie mają tylko większe i niepotrzebne koszty, bo coś nie działa.
A Radeonów nie polecasz, bo? Zacietrzewienie? RX 580 sprawuje się nad wyraz dobrze będąc godnym konkurentem dla GTX 1060 6GB przy czym ma więcej VRAM. Może tylko cena nie zachęca, a tak bez większych wad i raz wydajność lepsza - szczególnie pod DX12 - a raz nieco gorsza. Przy tych samych cenach zawsze oponowałem za RX 580 dla samego VRAM - wydajność energetyczna jest może gorsza, ale włączenie efektywności energetycznej w sterownikach rozwiązuje z grubsza problem o undervoltingu nie wspominając.
Forum pracuje na jakąś renomę i nie potrzebne nam złe rady, bo to odbija się na całokształcie.
A filmik, który pokazałeś nie wnosi nic, bo większy FPS bierze się z większego zegara procesora, a nie z ilości wątków.
Jak byś się lepiej znał to byś się domyślał dlaczego nie Radeony, a tak widzisz nie wiesz.
tak wygląda wydajność i5 6400 z porównaniu z i3 8100 z grafiką gtx 1060 w watchdogs2 https://youtu.be/6rYp0Vtsc4Y?t=1m22s
i co gorsza w hitman https://youtu.be/6rYp0Vtsc4Y?t=1m53s
Nowe gry o wiele bardziej obciążają procesor, w the crew 2 pewnie również wystąpi podobne zjawisko i nie należy oczekiwać żeby silniki nowych gier będą coraz prostsze lecz wręcz przeciwnie, te dysproporcje będą się powiększać ale spoko nie każdy musi to rozumieć. I to jest własnie CPU bottleneck.
Mój budżet to max ok 1300.Chciałbym się dowiedzieć która karta będzie najoptymalniejsza.Sam myślałem o GTX 1060 6GB.
no i to by był imho jedyny dobry pomysł
Ok super dziękuję za pomoc
Różnice jak widzisz wynikają głównie z zegara, a co do Hitmana to ta gra przysparzała zawsze problemu testerom, bo zachowuje się strasznie dziwnie - gdzie w trybie DX 12 zaliczano potężne dropy i niski średni FPS co nie powinno mieć miejsca. Co do samego filmiku to śmierdzi mi to niedbałością przy testach, bo 6400 i 8100 to te same procki tyle, że z innym zegarem - brak powtarzalnej metodyki testu. Proszę, tu masz porządnie zrobione testy:
W tym budżecie 1060 6GB będzie najlepszym wyjściem, bo niestety RX 580 wykracza poza - dobre konstrukcje to niestety 1400+, może gdzieś mniej na promocji - co jest śmieszne, bo za swojego RX 480 8G dawałem 1200+, a to i tak nie była najtańsza konstrukcja.
Nie rozumiem po co mi to tłumaczysz, chcesz powiedzieć że to te same procki, a zegary nie mają znaczenia? Wydajnościowo to nie są te same procesory, pojedynczy wątek i5 6400 ma słabszy niż Pentium G4560, a z i3 8100 to nie ma sensu porównywać. Przecież taktowanie ma olbrzymie znaczenie, taki 4C/4T i3-8350K ma na razie w grach minimalnie lepsze osiągi niż 6C/6T i5 8400
… O czym Ty piszesz? To są te same procesory:
tylko pod inną nazwą, gdzie 8100 ma wyciętą - programowo oczywiście - obsługę DDR3.
Intel klepie wciąż to samo od SkyLake jak nie dalej tylko zegary podbija. Odpowiednikiem 8100 byłby 6500 gdzie zegary w Boost są takie same jak bazowe w 8100 - a ten zaś nie ma boosta w ogóle. Różnice wynikają prawdopodobnie tylko i wyłącznie z różnic w platformach co i tak jest drobnicą w postaci 5% max 10 w najgorszych scenariuszach.
I nie napisałem, że taktowanie nie ma znaczenia. Ma, ale w tym wypadku 300 Mhz nie robi większej różnicy - porównując 8100 do 6400. Do GTX 1060 jak najbardziej się nadaje i stałe 60 FPS w większości tytułów będzie zapewnione.
W podlinkowanym wcześniej artykule masz wszystko ładnie opisane. Co generację przybywało jakoś 2% co daje oszałamiające 8% różnicy między 6400 a 8100 - i to w przypadku takiej karty jaką jest GTX 1080 na ustawieniach ULTRA. Na słabszych kartach wykres robi się jeszcze bardziej płaski i z 8 % może się zrobić nawet mniej niż połowa z tego.
Odpowiednikiem 8100 byłby 6500 gdzie zegary w Boost są takie same jak bazowe w 8100
Tylko że nie zegary, a zegar JEDNEGO rdzenia. w i3 8100 3,6Ghz mają WSZYSTKIE rdzenie