Dzień dobry. Mam problem z wymianą karty graficznej zintegrowanej na dedykowaną w laptopie Dell Precision 7740. Kupiłem kartę graficzną nVidia RTX300 i chciałem ją zamontować w laptopie. Po usunięciu karty zintegrowanej zamontowałem kartę RTX3000/ Jakież było moje zdziwienie, kiedy okazało się iż otwory montażowe karty nie pasują do wkrętów układu chłodzenia. Zaznaczam, że układ chłodzenia pasuje na procesor ale na karcie dedykowanej, otwory montażowe przesunięte są o ok. 4mm. Nie mam pojęcia dlaczego. Może ktoś spotkał się z takim problemem. Będę zobowiązany za odpowiedź.
Ale jak ją usunąłeś skoro jest wbudowana w procesor?
Twój laptop jest kompatybilny m.in. z kartą RTX 3000 6GB Dell PN: RY4MY. Kupiłeś dokładnie taką, tak? Czy przewód zasilający również kupiłeś?
https://www.dell.com/support/manuals/pl-pl/precision-17-7740-laptop/precision_7740_sm/installing-the-graphics-card
Wszystko miałem z dell precision 7730. Źle się wyraziłem. Wymieniłem płytkę do układu do karty zintegrowanej. Układ chłodzenia również z 7730. I tu problem. Układ chłodzenia nie pasuje do RTX. Nie wiem ale myślę, że ma to związek z wariantami układu chłodzenia.
Mój układ ma kod AT26K005ZAL i kod części OD1HY2. Jednak znalazłem układy z oznaczeniem AT26K001 ZCL i podobne. Nie mam pojęcia jakie to ma znaczenie.
Laptopy z różnymi kartami, mogą mieć inne konstrukcje układu chodzenia, mimo takiej samej płyty itd.