Wymiana karty graficznej

Witam! Planuję wymienić Gtx 660 na Radeona R9 280x. Mój procesor to Intel Core I3 4130, komputera używam głównie do gier ( World of Tanks, Battlefield 3, Far Cry 3, Gta IV…). Czy po wymianie zauważę znaczny przyrost FPS? Głównie chodzi mi o World of Tanks. Dodam że, gram w Full HD. Proszę o pomoc. :slight_smile:

Zrobił bym odwrotnie, kupił i5, czyli coś co ma 4 jaja(rdzenie).

Bardziej przyda sie w grach, bo GTX 660, to jest dość mocna grafika.

Jak na razie I3 do gier wystarcza. Po wymianie 4130 na np. 4430 odnotowałbym spadek wydajności w World od Tanks, ponieważ pracuje on tylko na jednym rdzeniu a ten I5 ma niższe taktowanie. Interesuje mnie tylko wymiana grafiki ew. kupno dysku ssd. Szukałem jakichś testów I3 z R9 280X/GTX 770 i nic nie znalazłem. Miał ktoś z was styczność z takim połączeniem?

Autorze,

Kolega dolar444 dobrze Tobie radzi. Niższe taktowanie, o ile? O 200 MHz? Nie odczujesz tego a będziesz miał 4 rdzenie a nie 2. Zamiast zmieniać dobrą kartę zmień procesor.

Ale rób jak uważasz, tylko abyś później nie żałował.

Chodzi mi głównie o wydajność w grach nic więcej. Czy I3 4130+R9 280x ew. 7970 nie będzie wydajniejsze od I5 4440 + Gtx 660?

Słuchaj, lepiej mieć 4 rdzenie na procesorze, gdyż w tedy możemy odczuć lepsza wydajność w grach i do tego w Full HD.

i3 może się przydusić. Lepiej kupić 4 porządne rdzenie, a za jakiś czas jeszcze lepszą grafikę.

Sama grafika, nic nie da jeżeli też nie będzie do gier dobrany odpowiedni czy też dobrze zbilansowany zestaw.

A z i5+GTX 660 to sobie swobodnie w Bf3 pograsz w Full HD i w wysokich rozdzielczościach.

Nie patrz że i3 ma więcej MHz na rdzeniu, to jak porównywanie Malucha do Mercedesa.

Biorę pod uwagę że I3 ma więcej na rdzeniu, ponieważ gram głównie w World of Tanks. Tam liczy się wydajność jednego rdzenia. Na razie się wstrzymam. Dzięki za pomoc :wink:

Grasz tylko i wyłącznie w tą jedną grę? Wymieniłeś też inne gry, a w nich więcej rdzeni robi różnicę. Poza tym liczy się też pamięć cache, a tej w i5 jest dwa razy więcej. 

nie :slight_smile:

dodatkowo te 2 podzespoły wyjdą  ci taniej niż sama karta graficzna

http://www.agito.pl/procesor-intel-core-i5-4460-3-2-ghz-box-81-987919.html

http://www.agito.pl/dysk-crucial-m500-ct120m500ssd1-2-5-120gb-sata600-83-844535.html

to już od Ciebie zależy ,ale powiem tak : nie jest to konieczne :slight_smile:

Nie wyjdą taniej, bo kartę kupowałbym używaną :). Warto kupować dysk ssd jeśli komputera używam tylko do gier i internetu? Przyspieszenie komputera będzie zauważalne?

To po co w ogóle założyłeś ten temat? Skoro wiesz lepiej i skoro i tak kupisz tego radeona…

Pytałem się czy zauważę przyrost fps. Nikt mi na to pytanie nie odpowiedział (każdy gadał o I5). Czytanie ze zrozumieniem się kłania.

JAk byś przeczytał ze zrozumieniem, do byś doszedł do wniosku i wyciągnął kontekst, z tego co napisaliśmy, i byś wydedukował, ze wszyscy piszemy ze nie zyskasz lepszej wydajności.

Ale jak nie chce się myśleć, to twoja sprawa, wiec można napisać kłania się czytanie ze zrozumieniem.

Dlaczego mnie nie dziwi to co czytam.

Koledzy polecają Autorowi najlepsze rozwiązanie zaś Autor mimo to wie lepiej i podejmuje decyzję sprzeczną z konwencją wątku.

To po co jest forum.dobreprogramy.pl? Dla jaj sobie piszemy czy aby pomagać sobie nawzajem?

Autorze, nie pasuje Tobie i5 z GTX660 jakiego masz? To zmień platformę na AMD, tylko nie zapomnij założyć nowego tematu.

Pozdrawiam.