witam zamierzam wymienić swojego amd hd6670 na gtx 650 czy 300w zasilacz starczy by zasilić tą kartę ?
moje podzespoły
i3 2100
hd6670 1gb ddr5
8gb ram
zasialcz HP-D3006A0
Dodam że mam jeszcze jeden zasilacz tak zwaną (Bombkę) marki LOGIC 500w
witam zamierzam wymienić swojego amd hd6670 na gtx 650 czy 300w zasilacz starczy by zasilić tą kartę ?
moje podzespoły
i3 2100
hd6670 1gb ddr5
8gb ram
zasialcz HP-D3006A0
Dodam że mam jeszcze jeden zasilacz tak zwaną (Bombkę) marki LOGIC 500w
tylko że ten zasilacz hp jest orginalny
Nie ma znaczenia oryginalny, czy nie. Ważna jest moc linii, w tej 500 pewnie i tak większa niż w 300W.
Wracając jednak do tematu: OPDUŚĆ GTX 650
karta stara i pewnie ze 150 zł wydasz. Za 50 więcej będzie 750 z 2 GB RAM, a za 250 można (jeszcze z jakaś gwarancją czasami) RX 550 upolować. Twój komputer, gdyby tam weszła dowolna i5, to bby spokojnie do lekkiego grania wystarczył na 2-3 lata. Biorąc jednak tak starą kartę, wydajność niższa od Vegi w Ryzenach, pchasz się w niebezpieczny biznes- karty z wiekiem padają równie często jak kiepskie zasilacze ;-), a wydajność i tak bęzie mniej niż “mizerna”.
a gdybym chciał podpiąć taką kartę do zasilacza 300w to by coś się takiego stało ?
W miejsce obecne? Samo z siebie nie, GTX 750 bierze chyba ~tyle co 650, a RX 550 nawet o 10 watów mniej bodaj. Zrobisz jak chcesz, ja tylko uczulam, że możesz poszukać nieco innych, nowszych, może nawet z jakąś gwarancją, bo 650 nie jest już ani wydajna, ani 100% pewna .
bo kupuję ją od kolegi za 20 zł to mogę ją podłączyć do tego zasilacza ta ?
Rzuć monetą
Nie dam Ci oficjalnego zaświadczenia, że wszystko bedzie OK, nie znam wieku, modelu, wydajności linii w tymz asilaczu. Mogę tylko stwierdzić, ze pobór mocy w Radeonie i 650 jest praktycznie taki sam, czy takie zapewnienie Ci wystarcza sam decyduj
PS. Kolega, kolegą, ale karta za 20 brzmi dziwnie, na Alledrogo by za 100 pchnął pewnie lekko, może się okazać, ze niekoniecznie będzie sprawna, no ale Twoja decyzja.
no ja do niego zajdę sprawdzić tą kartę bo według
strony benchmark.pl
GTX 650
TDP
65 W
Pobór mocy pod obciążeniem
190 W
dodam że ta wersja karty potrzebuje dodatkowego zasilania
Lepiej sprawdź co kupujesz, bo Twoja specyfikacja świadczy o jakimś koniu trojańskim lub czytaniu opisów bez zrozumienia (190w to cały pc). https://www.geforce.com/hardware/desktop-gpus/geforce-gtx-650/specifications
Tu masz standardową specyfikację, różńcie miedzy producentami mogą wynosić z 5%.
Jutro z rana sprawdzę ile ciągnie mój blaszak. Z tego co pamiętam przy obciążeniu było to coś w okolicach 200W.
Edit: a dokładnie 190W. Q9550@4GHz + GTX 750 (bez dodatkowego zasilania).
W mojej ocenie spokojnie, HP zawsze dawało dobre zasilacze.