Przede wszystkim może podaj model karty wifi w laptopie. Odłącz inne urządzenia, w tym telefony/konsole/tv.
Sprawdź jak wygląda zestawienie łącza na tej karcie.
Z tego co piszesz Lenovo obsługuje b/g/n a Acer ac, więc działa na 5 GHz.
Jeżeli router w 2.4Ghz działa 20Mhz/40Mhz czyli auto to głupieje bo wtedy zależy jak odbierze karta WiFi. Jeśli w routerze ustawimy na sztywno 40Mhz to karta WiFi połączy się z Routerem z szybszą prędkością. Sprawdzane na drogich i tanich routerach. Oraz z kartami WiFi tanimi na USB jak i droższymi.
Ethernet ma to do WIFI ze tez mam tam jakas stara karte ktora dziala tylko do 100mb/s ale jej chyba nie wymienie bo niby to na stale jest przylutowane do plyty…
Moja karta WIFI to : broadcom 802.11n
moja karta Ethernet to : Atheros Qualcomm AR8172/8176/8178 PCI-E Fast Ethernet Controller (NDIS 6.30)
nie wiedzialem ze Acer ( czyli moj drugi laptop ogarnia 5ghz.) chetnie to przetestuje.
Wydaje mi sie ze ja mam na sztywno 40mhz ustawione. W ustawieniach tylko mam do wyboru albo 20 albo 40. I Net analizer na telefonie pokazuje ze moja siec to 40mhz.
mylisz siękolego. Na Acerze ta karta nie jest 5ghz…
Naucz się cytować kogoś na forum bo twój post masakrycznie się czyta.
Obiecuje poprawę.
nie mam zadnej karty 5 ghz. Ani w Acerze nie ma ani w Lenovo.
Podaj z Menadżera Urządzeń nazwę kart wifi z Acer-a.
Qualcomm Atheros AR956x Wireless Network Adapter. Sprawdzalem w wierszu polecen po wpisaniu komendy “netsh…” ze nadaje w n g b tylko
Jak chcesz korzystać z 5Ghz skoro router od dostawcy to ma polecam takie małe w USB:
i uwazasz ze ile realnie moze taka karta transferu zapewnic po 5ghz ? slyszalem ze 5ghz ma slabszy sygnal ale wyzsza predkosc. Ja mam ruter zawsze z 2-3 metry oddalony od kompa i nie mam zadnych scian, przeszkod.
To ile wyciągniesz zależy od routera. Router może obsługiwać 5Ghz AC, ale może np dawać tylko około 6xxMb/s, a nie jak mój Asus 4G-Ac68U do 1300Mb/s o ile i karta WiFi w moim Mac mini by tyle ciągneła, a ciągnie maks 867Mb/s po 5Ghz AC.To jest prędkość połączenia karty wifi z routerem, a ile wyciągnie to musisz sam sprawdzić.
rutera ja u siebie nie chce zmieniac. Bede uzywac rutera od UPC COmpal CH7465LG. Wiem ze na nim mozna ustawic jednoczenie i 2.4 i 5ghz. Dokupie tylko jakas karte wifi do laptopa lepsza. Ja chce wyciagnac tylko po wifi max 150-200mb/s starczy mi to na teraz przy laczu 150 i na przyszlosc tez nie potrzebuje wiecej. Po kablu mam 100mb/s tez przez karte niestety ale po kablu mi to styka. WIFI chcialbym trzycyfroy transfer miec.
niestety poleglem… zeby wymienic karte w lenovo trzeba biosa zmodyfikowac. O ile zaplacilem 3 dyszki i mam pliki o tyle nie jestem na tyle biegly zeby sam to zrobic i raczej boje sie bo nie wiem ile w tym biosie tam jest klikania.