Wymiana liveboxa na inny router z obsługą telewizji

Witam!

Rozmawiałem kilka dni temu z informatykiem na temat zmiany liveboxa na inny router jak w temacie. Powodem jest bardzo słaby zasięg i w pokoju oddalonym o ok. 20m nie ma szansy na połączenie. Chciałbym się dowiedzieć czy jest możliwy zakup jakiegoś routera z możliwością obsługi telewizji od neostrady. Liczę na pomoc i ewentualną propozycję . 8)

Mi się wydaję, że nie. Ale po uruchomieniu dekodera możesz odłączyć go od liveboxa i tv bedzie działać, dekoder !CHYBA! musi być podłączony do liveboxa tylko podczas włączania (jeśli rozłączysz urządzenia dekoder po prostu nie będzie się aktualizował) sprawdź to bo wydaje mi się że nie wyłączasz dekodera, u mnie jest ciagle właczony (tak propo to jego uruchimienie trwa wieki, logo orange przez jakies 30 sec sie wyświetla…)

No z tym długim uruchamianiem się zgodzę. Nie ratuje mnie odłączanie liveboxa od dekodera za każdym razem, trochę to żmudne. Liczę na jakieś inne pomysły :wink: ale dzięki

No więc zostaw włączony dekoder ciagle i tylko raz odłącz libeboxa od dekodera. Innej rady nie ma. Ten dekoder nie jest aż tak prądochłonny

I co ci powiedział ten informatyk?

Ostatecznie możesz użyć takiego oto urzadzonka :slight_smile: imasz siec w gniazdku elektrycznym:

http://www.tp.pl/prt/pl/klienci_ind/tel … rod=684258

Telewizja w technologii DVB-S (przez antenę satelitarną) działać będzie na dowolnym routerze. Dekoder wymaga tylko przydzielonego przez DHCP odpowiedniego adresu IP w odpowiedniej podsieci. Natomiast telewizja w technologii IPTV (przez Internet) działa właściwie tylko na liveboksie.

Można też podłączyć dowolny router albo access point (najlepiej bez modemu ADSL) do portu wyjściowego Liveboksa. W samym Liveboksie możesz wyłączyć moduł Wi-Fi. W ten sposób będziesz mieć większy zasięg.

VoD tez będzie działać normalnie??

Nie powinno być problemów.

No i informatyk powiedział mi (który zajmuje się tym zawodowo) że w 90% jest możliwe założenie innego routera zamiast liveboxa przy jednoczesnym działaniu telewizji. Więc nie wiem w końcu jak to jest. A co do tego livepluga… Czy rzeczywiście się to opłaca?

Koledzy, nie wprowadzajcie w błąd. Do telewizji nie potrzeba Liveboxa!

Jeżeli ten Pan informatyk powiedział, że na 90% można uruchomić tv na innym routerze, to ja powiem, że nie na 90 a na 100%

Wystarczy odpowiedni router z możliwością obsługi większej liczby kanałów atm.

Najpopularniejsze urządzenia tego typu, to chyba FRITZ!Box. Chociaż i na innych się da.

Sam to sprawdziłeś ??

tak.

Możesz też zapytać wujka google, jak dobrze poszukasz to znajdziesz nawet instrukcje konfiguracji nie tylko tv ale i voip’a.

Jak sam, to podaj na jakim sprzęcie i mała instrukcję–> zainteresowanym , mnie akurat livebox odpowiada działa ze tak powiem.

do tego wystarczy zwykła bramka chyba ?

No więc bawiłem się Vigorem natchniony tym tematem http://forum.draytek.pl/viewtopic.php?f=2&t=729 albo jakimś podobnym.

Czy jest to telewizja w technologii DVB-S (z satelity), czy IPTV (z Internetu)?

Przy DVB-S wystarczy najprostszy router, nie musi obsługiwać kilku kanałów ATM.

Natomiast liveplug… Ja jednak zrobiłbym to w sposób tradycyjny, czyli na access pointach, po wi-fi.

Gdyby to naprawdę się opłacało, zakłady energetyczne udostępniałyby Internet po sieci elektroenergetycznej.

Jest chyba jakaś mała różniąca miedzy, siecią domowa a globalną ?

Nie wiem gdzie ale chyba na DI czytałem, ze taki net będzie dostępny i ma być właśnie konkurencją dla TP i być dostępny tam gdzie kable tespy nie sięgają, a jest prąd.(wiem były jakieś testy i to nie wypaliło) :?:

Ale czy tańsze?,

To zależy, czy cena ze strony TP to koszt jednego adaptera, czy zestawu.

Natomiast spotkałem się z opinią, że sieć energetyczna, przez którą odbywa się transfer danych, będzie siać zakłóceniami. Ale ile w tym prawdy, nie wiem. I wykorzystanie tej technologii w domu, raczej takich efektów nie spowoduje.

Bo jak dotąd słyszałem nawet o działającym w praktyce “internecie z kaloryfera” - ale nie o (działającym w praktyce) “internecie z gniazdka”.

Koszt pary(bo jeden jest bez użyteczny ) to koszt 99zł dzwoniłem właśnie na TP , warunek muszą obydwa być podłączone pod jedna fazę :slight_smile:

Jeśli jest już router z wi-fi (nie wiem, czy Livebox ma możliwość zmiany zakresu adresów IP, a to może być konieczne), wystarczy jeden AP-client - a to powinien być mniejszy koszt niż 100 zł.

Za ok. 80zł na allegro jakieś są, ale jeśli Live-plug by działa dobrze , to chyba by to była opcja mniej kłopotliwa??