Wczoraj kupiłem router TP-LINK WR340G/TL. Miałem zamiar stworzyć sieć wi-fi w domu. Chciałem go podłączyć tak jak na tym obrazku: http://pokazywarka.pl/1ntlff/ Jednak zaciekawiłem się , jak mam podłączyć modem i router [korzystam z modemu ADSL , są w nim tylko 2 wejścia - kabel telefoniczny i kabel USB] jeżeli mój router nie posiada wejścia USB. Doszedłem do wniosku, że muszę kupić nowy modem [jestem w Orange] , ale czy napewno mój internet będzie działał na “obcym” modemie? Może są jakieś inne sposoby? Proszę o SZYBKĄ odpowiedź!
Routery prawie nigdy nie mają wejść USB do podłączania modemu.
Nowoczesne modemy od wielu lat mają wyjście na kabel sieciowy i takim kablem należy je łączyć z routerem.
Jeśli to jest dostęp zwany (kiedyś) “Neostrada” to najlepszym wyjściem dla Ciebie byłby zakup routera z wbudowanym modemem i nieużywanie modemu, który posiadasz.
Nie ma najmniejszego sensu kupowanie modemu, postaraj się jeśli to możliwe wymienić router.
Co do drugiej cześci Twojego pytania, to odpowiedź dostałeś powyżej a nawet ją zacytowałeś
Wbudowany modem działa tak samo jak oddzielny, tylko masz mniej kabli.
zakup tego routera był całkowicie przez Ciebie nieprzemyślany - nie sprawdziłeś czy będzie pasował do posiadanego sprzętu oraz ma wolną szybkość po WiFi (większa się przydaje przy wymianie danych między komputerami w sieci domowej podłączonymi bezprzewodowo)
Podłączasz kablem sieciowym. Będziesz miał modem (lub router z modemem) to zobaczysz, że to jest bardzo proste. Do tego urządzenie posiada tzw. instrukcję obsługi.
Rozpoznasz go po tym, że ma gniazdko do linii telefonicznej, w opisach na np. aukcji będzie podane, że jest to modem ADSL do współpracy z liniami TP SA, Dialogu, Netii.
Czyli podsumowywując : Mogę wybrać router/modem z “stajni” TP-LINK i spokojnie będzie działał na nim internet Orange FreeDom , tak? I jeszcze słowo wyjaśnienia: zdecydowałem się na wymianę modemu , ponieważ w moim obecnym jest około 250 błędów na kilka minut (tak stwierdził technik z Orange). Mój plan był taki, by wogóle pozbyć się tego obecnego modemu i zamiast niego kupić router. Po zamienieniu go na któryś z tych , który podał kolega wyżej, nie będę potrzebował już żadnych urządzeń tylko ten router z wbudowanym ADSL , tak ?
Jeśli kupisz router z modemem ADSL, to urządzenie to podłączasz bezpośrednio do łącza telefonicznego nic więcej nie podłączając - takie urządzenie all-in-one.
Oki , mniej więcej wszystko rozumiem. Na myśl nasuwa mi się jeszcze jedno pytanie. Czy w routero-modemie z firmy TP-LINK jest wejście RJ11 czy RJ45 ,ponieważ chciałbym podłączyć się do niego bezpośrednio przez kabel RJ11 lecący prosto z “puszki” telekomunikacyjnej ?
Dobra , dzięki serdecznie za pomoc! Teraz idę wystawić mój obecny router w internetowym sklepie Może ktoś go kupi! Jeszcze raz dzięki za zaangażowanie!
W Twoim przypadku, jeśli chcesz mieć jedno urządzenie podłączone do linii telefonicznej - czyli połączenie modemu, routera i punktu dostępowego WiFi - potrzebujesz routera bezprzewodowego z modemem ADSL, czyli jednego z urządzeń z linka - click.
Poprzedni z linków prezentował wszystkie urządzenia TP-Linka przeznaczone dla łącz telefonicznych - pytałeś bowiem i o modemy, i o routery.
Tak, router WiFi TP-LINK TD-W8951ND będzie pasował do łącza Orange. Jeśli nie potrzebujesz rozgłaszania sygnału na bardzo dużej powierzchni, to urządzenie to będzie idealne.