Wymiana oleju silnikowego co ile się wymienia? Jaki olej?

Ten temat się ciągnie, a w necie kilka porządnych poradników jak dobierać i co ile wymieniać.

Niektórzy chyba chcą poprawiać zalecenia producenta danego modelu auta.

Producentowi zależy na jak najszybszym zajechaniu silnika, także tego… :wink:

1 polubienie

Ja zaryzykowałem, a w sumie z braku czasu nie wymieniałem oleju w swoim starym samochodzie na czas, tj. zgodnie z zaleceniami producenta (zamiast po 10 tys. wymieniłem po 30 tys., przy remoncie silnika). Stwierdzam, że teoria z sadzą się nie sprawdza. Silnik przeszedł generalny remont :wink:

Trzeba się tylko trochę znać żeby wiedzieć, który dobry, a który nie.

Błąd. Poczytaj…

To do mnie? To powtórzę jeszcze raz. Przeczytałem pierwszy z brzegu tj. poradnik zalinkowany od @anon741072 i uważam a nawet jestem pewien, że ten poradnik ma wiele bardzo istotnych, kluczowych wad. Przykład podałem wyżej.

Można wiedzieć, jaka to jednostka?

Tak, mi też ręce opadli :joy:

Przecież zaznaczyłem, że tego nie czytałem. Wziąłem pierwszy link z google :wink: Dobrze że komuś się chciało to sprawdzić :smiley:

W weekend odświeżyłem sobie co nieco historię:

#gimbynieznajo

1 polubienie

Rzekłbym, że nawet 30-latkowie nie znają :laughing:

To jest z tego co kojarzę silnik Opla, pojemność 1.5l. Samochód Lanos.

Te silnik Opla i mogą jezdzić nawet na oleju roślinnym https://youtu.be/e9i0CdVBuZs

Co prawda swój trochę zajęchałem. Miałem taką sytuację w życiu, że musiałem sporo jeździć i nie miałem czasy wymieniać, ani sprawdzać oleju. W każdym razie teoria ze smarowaniem przez sadzę jest nieprawdziwa. Na nowym samochodzie nie zamierzam tego testować. Przy regularnych wymianach nie było żadnych problemów z silnikiem.

W nowym musiałem wymienić rozrząd (łańcuch) i poprzedni właściciel też chyba nie za bardzo reguralnie wymieniał olej (jedna z teorii mechanika), jedno z pierścieni (czy jak to się tam nazywa) od rozrządu było zapieczone na wale korbowym i nie szło go zdjąć bez piłowania.

Na pierwszy rzut oka, po zdjęciu pokrywy silnik wyglądał na czysty, ale jak pisałem, przy nowym samochodzie nie będę ryzykował z późnymi wymianami oleju.

Podejrzewam, że i na smalcu by pojechał. Myślę sobie tylko, że taki olej roślinny raczej nie wytrzyma nawet 5000 km :wink:

Olej słoneczko :sun_with_face:, olej prezydenta.

Olej roślinny? Amatorszczyzna!

Na wodzie też pójdzie:

(akcja od 2:45, wcześniej nudne pałowanie)

Dajcie już spokój z tą sadzą. Kilkadziesiąt lat temu w filmie od @anon41799040 wyjaśniony wystarczająco. Temat podobny do “płaskoziemców”. W nowoczesnych silnikach gdzie często i gęsto stosuje się hydraulikę na zaworach, mikroskopijnej wielkości rozrządy łańcuchowe, valvetroniki itd. trzeba odpowiednio do nich podchodzić, pamiętając że producent podaje parametry olejów dla silników nowych. O tym nikt nie myśli. Skrócenie interwału pomiędzy wymianami oleju nie zaszkodzi, a może pomóc (przykład TSI i podobne od VW sprzed modernizacji).

czytałem na innym forum że olej Shell Helix oczyszcza silnik z nagaru.