Wymiana pasty, GTX 550 TI oraz I5 2500k

Witajcie, mam w planach zmianę pasty termoprzewodzacej w karcie graficznej oraz w procesorze:

Asus GTX 550 Ti DC TOP

Intel i5-2500k

Podajcie mi dobrą pastę która będzie “współpracować” z oboma wymienionymi produktami.

Karta graficzna przy normalnym używaniu ma 68-66*C co wg. mnie jest o wiele za dużo. Procesor pod użyciem 1% wacha się wokół 55*C

Miło byłoby gdybyście coś poradzili, procesor czyściłem, ale pasty nie wymieniłąem nigdy, więc coś koło trzech lat jest ta sama. Wiatraczek karty graficznej czyściłem, ale tylko z zewnątrz,

Arctic Cooling MX-2 Jedna z najlepszych past termoprzewodzących.

A czy Zalman ZM-STG2 będzie pasował i do CPU i do GPU? Wygląda na bardzo dobrą pastę…

Pasta nie może nie pasować do GPU jak i do CPU, pasta to pasta ma przewodzić, owszem zalman stg-2 bardzo dobra pasta, ale myślę że nie są one na tyle drogie że by na nich oszczędzać. Tu masz porównanie, wybór należy do ciebie :slight_smile: Test-past-termoprzewodz%C4%85cych-Wydajno%C5%9B%C4%87-576x549.jpg

Pamiętaj że im mniej tym lepiej :slight_smile:

Zastosuj pastę termo-przewodzącą Artic MX-2 lub Zalman ZM-STG2

Przeczytaj artykuł:

http://chlodzenie.net/reviews/test-past … y-i-fakty/,

na stronie piątej masz test kilku sposobów nakładania pasty.

No więc, zamówiłem pastę MX-4 głownie ze wględu na to, że ponoć to połączenie najlepszych rzeczy z MX-2 i MX-3 no i dlatego, że jest nowsza, dzięki w sumie za pomoc ; )

Jeszcze jedno pytanie, czy spirytem i papierowym ręcznikiem można przeczyścić starą pasyę?

Po wykresie zaprezentowanym przez godlesowned można dojść do wniosku, że nie najlepiej to połączenie wyszło. Zresztą, różnica nawet 4 stopni to żadna różnica.

Pastę i gardło można :wink:

Po wykresie zaprezentowanym przez godlesowned można dojść do wniosku, że nie najlepiej to połączenie wyszło. Zresztą, różnica nawet 4 stopni to żadna różnica.

Jeden stopień to chyba granica błędu ; )

I postanowiłem, że pastę będę nakładał na krzyż, wydaje się, że wtedy najniższe temperatury otrzymam.

Dodane 06.08.2013 (Wt) 14:39

Po wymianie pasty na MX-4 temperatury spadły w spoczynku 50, ale…

W OCCT przed wymianą pasty temperatura z 49 do 90 wzrosła w… UWAGA! 12sekund.

Teraz test leciał jakieś 15inut i temperatura była stała 80stopni, chyba bedę musiał wymienić cooler ; )