Wymiana pasty w laptopie

W komputerze stacjonarnym srednio co rok wymieniam paste na procesorze a jak to wygląda w przypadku laptopa .Pasta która stosuje w pc to Thermal Grizzly Kryonaut czy do laptopa będzie ok czy polecacie cos lepszego

Pastę wymieniaj kiedy trzeba a nie według kalendarza. Ja w laptopie wymieniam średnio co 9 lat. Ostatnio używałem SilentiumPC Pactum i była OK

Z ciekawości: ile już razy wymieniałeś?

Ja w swoim leciwym E6430 co dwa lata wymieniam pastę i termopad. Pasty użyłem ostatnio bequiet DC1 a termopad nie pamiętam jakiej firmy. Laptop używany codziennie po 8-10 godzin.

W laptopie raz, więc łatwo wyliczyłem średnią.

Ja smarowałem Krynonaut`em raz. Po roku pasta jest już sucha i temperatury nieco idą w górę, ponoć wymaga częstszej wymiany.Tym razem kupiłem Arctic MX-6 bo względem MX-4 jest nieco gęstsza i lepiej smaruje się małe czipy GPU. Od lat stosuję Arctic i nie wymieniałem w stacjonarce częściej niż co 5 lat. W lapku czasem co 3 lata. Większych różnic w temperaturach porównując do Grizzly nie odnotowałem.

Thermal Grizzly Kryonaut jest dobrą (chociaż trochę przereklamowaną) pastą, jednak ma dwie duże wady - cenę oraz to, że szybko wysycha. W PS4 wymieniałem ją co roku, obecnie używam GD900 i GD900-1 - w zależności od układu. Oferuje najlepszy stosunek ceny do jakości i ilości, do tego nie wysycha, ma dobre parametry przewodzenia ciepła. Korzystałem też z MX-2 i MX-4, MX-2 była trochę gęstsza i szybciej wysychała. Nie ma reguły czasowej na wymianę pasty, ale raz na 2 lata przy dobrej paście warto taką zmianę wykonać.