jestem pierwszy raz. Chciałem zapytać czy się da (pewnie tak:) ) jak skonfigurować ze sobą dwa routery wifi, aby tworzyły wspólną sieć.
Wyjaśniam.
Ja mam router d-linka i kilka urządzeń w sieci wifi, podłączenie do internetu (żadnych kabli LAN, poza WAN).
Mój sąsiad również posiada router wifi ze swoim podłączeniem do internetu oraz kilkoma urządzeniami w sieci wifi.
Czy da się tak zrobić aby udostępnić np. jakiś katalog na moim pc lub on na swoim (lub inne urządzenia) aby można było przeżucać sobie pliki jednocześnie korzystając ze swojej sieci oraz nie korzystać z “obcych” połączeń internetowych.
Ciekawe pytanie i raczej tego nie zrobisz przy użyciu tego sprzętu . Ponieważ Ty i sąsiad macie po jednym routerze z Wi-Fi pracującym naprawdopodobniej w trybie Access Point . Aby móc podłączyć router pod sieć sąsiada musiał by zostać przełączony w tryb klienta , a w tedy by nie dzielił internetu . Prościej będzie zrobić tak : zapisać swoja obecną konfigurację routera (jeżeli jest to oczywiście możliwe) oraz skonfigurować i zapisać do pliku konfiguracje dla klienta . W tedy istniała by szybka możliwość podpięcia całej sieci pod sieć sąsiada . Lub jeżeli komputer z kartą wi-fi widzi tą sieć to podpiąć się pod nią bezpośrednia z poziomu PC
. Teoretycznie możesz się pobawić z trybem Bridge który służy między innymi do łączenia mniejszych sieci . Ale osobiście się w to nigdy nie bawiłem .I potrzebował byś jeszcze dwóch urządzeń . To jest tylko moje zdanie na ten temat , być może jest jakieś rozwiązanie które mi nie przyszło do głowy więc może ktoś jeszcze się wypowie
a gdybym routery podlaczym kablem LAN to by pomogło? Oczywiscie jest to fizycznie nie mozliwe ale czy wtedy by to zadzialalo. Mi tez nic nie przychodzi do glowy jak to rozwiazac ;/ Bridge moglby byc dobrym pomyslem, jakis moze tunel? nie mam niestety dzis juz mozliwosci pobawic sie w to. Moj router oczywiscie jest w tryb acces point, rozumiem ze nie moze pracowac w dwoch trybach potrzebowal bym jeszcze jakogos jednego urzadzenia ktore nie musialoby byc routerem a jedynie pomostem ktory wpinal by sie w jedna i druga siec?
połączenie kablem nic by raczej nie dało ponieważ obydwa urządzenia starały by sobie przydzielić adres przez DHCP . Można by było się łączyć gdyby obydwa routery były podpięte pod tą samą sieć , np. dostawcę internetu radiowego
jestesmy podlaczeni pod vectre (kazdy osobno we wlasnej konfiguracji i oferty dostawcy) wiec kablem WAN z gniazdka sieciowego ze sciany. Istnieje jakikolwiek sposob na takie podlaczenie z niezaleznym podlaczeniem internetu? czy musze dokupic jakies urzadzenie jak napisalem powyzej?
co do urządzenia , to oczywiście most można utworzyć ale czy router da się tak skonfigurować już nie wiem , tzn. wiem że mojego się nie da , być może router z wgranym jakimś Linux-em by coś zdziałał , natomiast można utworzyć VPN (wirtualną sieć prywatną) między dwoma dowolnymi komputerami (wystarczy aby były podpięte do internetu ) . Bardzo dobrym programem jest hamachi(program pod MS) , program utworzy wirtualną kartę sieciową i system operacyjny będzie widział komputer sąsiada jak by był w tej samej sieci LAN . Można tak nie tylko wymieniać się plikami ale także grać w gry w trybie multiplayer (o ile są małe pingi)
Albo mieć router wyposażony w dwa moduły wifi, jeden działa jako AP Client, drugi jako AP.
Tylko, że w wymianie plików pośredniczyłyby serwery producenta aplikacji, w przypadku poufnych plików jest to średnie rozwiązanie. Można by stworzyć tunel VPN ale czy router to umożliwia? Można się jeszcze wymieniać plikami poprzez publiczne IP albo stawiając, np. serwer FTP, albo korzystając z SCP.