Wymiana plików niedozwolona

Dziesiejszy newsletter prawniczy informuje:

Amerykański sąd najwyższy uznał w poniedziałek, że serwisy wymiany plików mogą być pozywane za naruszenie praw autorskich.

Serwisy P2P (peer to peer) umożliwiają internautom wymienianie się plikami, na ogół z muzyką lub filmami. Narusza to prawa autorskie wytwórni fonograficznych i filmowych, które twierdzą, że nielegalna wymiana plików w internecie naraża je na wielomiliardowe straty (w ub.r. ponad 2 mld dol. według firmy Informa Media Group).

gazeta.pl 28.06.2005 r.

źródło: tutaj

Ciekawe co o tym sądzicie? I jakie będą wyniki ankiety?

Całkowite zatrzymanie P2P było by przesadą, gdyż sieć ta okazuje się bardzo przydatna i to w wielu legalnych celach… Myśle, że możnaby jedynie wprowadzić więcej organów ścigających w nich piractwo.

Dlaczego ja sam korzystam z p2p i jestem zadowolony, czy zabronione? hmm ja uwarzam ze powinno być legalne. :?

Uważam, że pomysł zabronienia wymiany plików jest bez sensu, bo zgadzam się z Damianem, że może się w legalnych celach przydać. Należy zwrócić też uwagę na dużą popularność P2P.

wiecie mogą zablokować serwery ale dalej pozostaje bezserwerowe p2p. na tą sieć nie ma rady. dodadzą kodowanie transmisji i po sprawie. musieli by się na komputry włamywać. powinni się wziąć za tłocznie pirackich płyt a nie łapią dzieciaki co parę piosenek ściagneły :-x

p2p powinno zostać. Najlepszym lekarstwem na piractwo byłoby obniżenie cen wszelkich multimediów i oprogramowania (wiem, że to niemożliwe, ale co mam powiedzieć ?). Czy programiści i artyści nie mogli by się troszkę “poświęcić” i odstąpić te kilka milionów dolarów ?

Pozatym uważam, że jak by się nie wysilili piractwo zostanie.

PZDR

piractwo było jest i bedzie , tego sie nie da uniknać …

Dokładnie…

Dokładnie :slight_smile:

Zlikwidują i dalej bedzie. P2P jest dobre :slight_smile: Niech lepiej zostanie.

Własnie.

Ukarajmy jeszcze producentów noży (bo nieraz ktoś został pchnięty lub zabity), broni palnej, nagrywarek CD/DVD itp. Dlaczego ma ponosić odpowiedzialność ktoś kto jest niczego nie winien ??

TU można poczytać troche o zjawisku jakim jest piractwo.

jezeli producenci gier, programow itp obnizyli by ceny to mysle ze p2p w celach sciagania muzy i gier nie bylo by tak potrzebne bo teraz gdy ceny gier itp sa wysokie wiekszosc osob woli sciagnmac niz kupic jakis program

Poczytajcie co o tym myślicie

piractwo

popieram nkraoln. Coraz więcej ludzi używa programów p2p i wcale nie ma się czemu dziwić ponieważ nie każdy chciałby wydawać choćby kilkanaście złotych na płyte z której chcemy sobie posłuchać np. tylko jedną piosenkę, którą możemy sobie ściągnąć z internetu. Nawet jeżeli zrobili by nie wiem jakie środki bezpieczeństwa i walke z piractwem to ono i tak zawsze będzie. :slight_smile:

ja równiez kożystam z p2p i to w legalnych celach, pozatym skoro microsoft miał wypuścić swój własny program p2p to bardzo dobrze…p2p powinno zostać

Zgadzam się z Tobą. Piractwo to przede wszystkim handlarze z rynków co mają różnego rodzaju Windowsy, programy i płyty. Powinni się tym zająć a nie ścigać ludzi prywatnych co sobie ściągną coś tylko dla siebie. W Łodzi jeżdze czasem na różnego rodzaju giełdy np. giełdę samochowdową tam jest masa ludzi sprzedających pirackie oprogramowanie. I robią to bez żadnych obaw ani się z tym nie kryją. A Policja przechodzi obok nich obojętnie. Za to prawie codziennie widze jak wracam ze szkoły obok rynku - stoją starsze kobiety z jakąś pietruszką albo innego rodzaju warzywami to Policjanci chętnie te Babcie spisują i dają mandaty :? To jest właśnie absurd dla mnie - tych ludzi co szkodzą bardziej sprzedając masę nielegalnego oprogramowania nie zatrzyamją tylko ludzi ściągających coś tylko dla siebie lub Babcie z warzywami stojącą na rynku. Jest masa takich przykładów jeszcze. Ale może kiedyś to się zmieni…

nie wydajne mi sie zeby obnizanie cen oryginalnych płyt z muzyką, gier lub filmow przynioslo jakies wieksze sukcesy. Na kazdej zlotowce w dol wytwornia traci kilka set tysiecy zysku, jesli nie milion. A jesli nawet te plyty beda kosztowaly grosze to

i tak beda woleli sciagac.

Ale mam odmienne zdanie w kwestii oprogramowania. Kto nie chciałby dać mało pienieedzy za Windows i nie bać zadnych kontroli antypirackich itp. Ale niestety nowy windows kosztuje 1/3 tego co dobry komp

:onfire: