Wymiana płyty głównej i procesora

Sprawa jest taka, chce wymienić płytę główną ale z płyty pod Intel na płytę pod AMD i co się robi przed i po wymianie czy trzeba od nowa stawiać system czy coś w tym stylu?

Jaki posiadasz aktualnie podzespoły? Jakim budżetem dysponujesz?
Nie musisz robić formatu.

Zależy od konkretnego przypadku, natomiast w przypadku Windows 7 jest to zalecane.

1 polubienie

Tzn mam już wybraną płytę i procesor
Teraz mam płytę acer g3610 bodajże
i i3 2120 ale chce wymienić procek na ryzena 3 1200 af i do tego płyte

Kup solidną płytę, nie oszczędzaj na niej, to będziesz miał bazę do rozwoju pod mocniejsze AM4.

To zrób instalację od nowa, za duża różnica technologiczna.

Kurczę a nie da się jakoś bez reinstalki bo całkiem sporo mam na tym dysku

Możesz próbować, ale najprawdopodobniej nie wstanie. :wink:
Zrób partycje wgraj na nią, kopia plików i format starej.

Moze jednak odczek te 500 zł dodatkowo, raz musisz dodać ram za 200 zł, dwa nie bierz Ryzena 1200. Kup jakąś B450 (DSH są tanie i znośne) i poluj na 1600/3100/1400. Drożej, ale masz spokój na dobrych parę lat.

Właśnie przesiadłem się z intela na AMD (płyta Asus TUF Gaming X570-Plus (Wi-Fi) i Ryzen 5 3600X). System wstał. Musiałem jednak rejestrować Windowsa i Office telefonicznie, co dokonało się bez problemu. Oczywiście klucz Win 7 i Office’a miałem.

Patrząc na to jak proste jest obecnie przeinstalowanie systemu, a jaka jest szansa na późniejsze problemy ze starymi sterownikami przy braku przeinstalowania to wg mnie się to po prostu nie opłaca.

Pierwsze, co zrobił system po wstaniu, to aktualizacja sterowników.

Dodatkowo zapewne będzie wymiana ram. Z tanich B450 i sensownych
Gigabyte B450M DS3H