Sprawa jest taka, chce wymienić płytę główną ale z płyty pod Intel na płytę pod AMD i co się robi przed i po wymianie czy trzeba od nowa stawiać system czy coś w tym stylu?
Jaki posiadasz aktualnie podzespoły? Jakim budżetem dysponujesz?
Nie musisz robić formatu.
Zależy od konkretnego przypadku, natomiast w przypadku Windows 7 jest to zalecane.
Tzn mam już wybraną płytę i procesor
Teraz mam płytę acer g3610 bodajże
i i3 2120 ale chce wymienić procek na ryzena 3 1200 af i do tego płyte
Kup solidną płytę, nie oszczędzaj na niej, to będziesz miał bazę do rozwoju pod mocniejsze AM4.
To zrób instalację od nowa, za duża różnica technologiczna.
Kurczę a nie da się jakoś bez reinstalki bo całkiem sporo mam na tym dysku
Możesz próbować, ale najprawdopodobniej nie wstanie.
Zrób partycje wgraj na nią, kopia plików i format starej.
Moze jednak odczek te 500 zł dodatkowo, raz musisz dodać ram za 200 zł, dwa nie bierz Ryzena 1200. Kup jakąś B450 (DSH są tanie i znośne) i poluj na 1600/3100/1400. Drożej, ale masz spokój na dobrych parę lat.
Właśnie przesiadłem się z intela na AMD (płyta Asus TUF Gaming X570-Plus (Wi-Fi) i Ryzen 5 3600X). System wstał. Musiałem jednak rejestrować Windowsa i Office telefonicznie, co dokonało się bez problemu. Oczywiście klucz Win 7 i Office’a miałem.
Patrząc na to jak proste jest obecnie przeinstalowanie systemu, a jaka jest szansa na późniejsze problemy ze starymi sterownikami przy braku przeinstalowania to wg mnie się to po prostu nie opłaca.
Pierwsze, co zrobił system po wstaniu, to aktualizacja sterowników.