Witam. Posiadam laptopa Dell inspiron 17 5000 Series. Ostatnio padła mi płyta główna. Wymieniłem ją na nową. Wszystko podpiąłem jak należy. Laptop ładnie się uruchomił lecz są 4 głośne dźwięki jeden po drugim a potem przerwa - i na nowo (jakby problem był z pamięcią RAM) . W biosie musiałem jedynie ustawić rozruch z mojego dysku SSD na którym mam system bo go wcześniej nie widział. Po zapisaniu ustawień komputer włączył się i dalej piszczy ale gdy system się ładuje przestaje piszczeć - normalnie mogę korzystać ze wszystkiego. Jedyny problem jest przy zamykaniu systemu z pasku. System wyłączy się jest czarny ekran pikniecie którego wcześniej nie było i słyszę ze pracuje delikatnie wiatrak. Muszę laptopa zmusić do wyłączenia się naciskając fizyczny przycisk ‘wyłącz’ trzymając go dłużej.
Włączyłem laptopa i wcisnąłem f12 zrobiłem kilkukrotnie test całego sprzętu(poszczalo cały czas nawet jak jestem w biosie) test nic nie wykrył.
Podrzucam filmik:
Na pewno do tego modelu płytka? Może trzaśnięta?
Tak, wszystkie numery płyty głównej się zgadzają.
Z tymi 4 beep to zacznij od wymiany baterii CMOS (mierzenie miernikiem nie pokaże padniętej, bo miernik podaje napięcie a nie czy utrzymuje pojemność).
Po wymianie trzeba wejść do bios Ustawić datę i czas. Sprawdzić resztę ustawień. Zapisać.
Ano, też możliwe…