Cześć
Planuję zmienić płytę główną w moim komputerze z 775 na 1156 ale kompletnie się na tym nie znam…
I tutaj pojawia się pytanie czy taka wymiana będzie możliwa?
Z góry dziękuję za odpowiedź
O ile nie jest to płyta z jakiegoś nietypowego poleasingowca (czyt: trzyma standard mATX/ATX) to problemu nie będzie. Oczywiście procek i RAM (jeśli masz DDR2) do wymiany.
Sama wymiana będzie możliwa bez problemu, byle wymiarami do obecnej obudowy pasowała. Natomiast czy zdajesz sobie sprawę z konieczności wymiany, co najmniej, procesora przy tej okazji?
Dziękuję wam za tak szybkie odpowiedzi
Procesor pod 1156 mam już wybrany, ram to nie problem
Naprawdę musisz wymieniać jednego trupa na drugiego ;-)?
Wiesz ja rozumiem budżetowe sprawy, ale chytry traci 2 razy, bo ten komp nie posłuży Ci raczej 10 lat, zestarzeje się błyskawicznie lub rozleci.
A zaproponujesz jakąś płytę pod którą pasują jakieś procesory wydajniejsze niż te z 775?
Każda płyta w formacie obudowy (pewnie ATX/mATX) wejdzie.
Pytanie jest tylko ile chcesz wydać na, co chcesz osiągnąć i co dokładnie masz (model płyty-> wielkość) dodatki zasilacze, karty etc
Chciałbym zrobić z tego starocia komputer typowy do przeglądania internetu, czasami żeby można było sobie pograć w gry takie jak Counter Strike, Fifa itd.
Budżet na płytę to ok 200 zł (zawsze można go zwiększyć jeśli zaproponujesz coś ciekawego)
Pamięć ram mam już kupioną, zasilacz ma 300w
Jedyne co wiem o płycie to że jest na 775 bo nie wiem jak to sprawdzić
Kartę mógłbyś polecić jakąś wydajną, energooszczędną
Dzięki!
To do CS, czy Fifa wystarczy 775, kwestia jaką masz płytę główną i czy pójdzie na niej czterordzeniowiec Core 2 Quad.
albo również możesz pokusić się o przeróbkę gniazda i wsadzenie tam xeona czterordzeniowego z adapterem , są tańsze i na start lepsze taktowanie kwestia jaką masz płytę
Zgadza się, zakup Quada lub Xenona i dodania Ramu na 4+ GB wyjdzie do 100 zł, w komplecie z jakaś GT 750 2-3 lata sobie jeszcze pograsz, oczywiście wszystko na LOW w najnowszych grach, ale CSy będą ok. Przez ten czas odkładaj po 50-100 zł miesięcznie i sprawisz sobie później nowego na kolejną dekadę
A dysponujesz budżetem jeszcze na procesor?
Płyta to H-IG41-uATX
Jak pójdzie w “quady” to jeszcze chłodzenie trzeba będzie ogarnąć (+50 PLN).
Wujek Google pokazuje: 4 GB RAM max
Chłodzenie, stary BOX do Quadów, by styknął, ale 4 GB Ram to ilość zaporowa niestety, można by “leczyć objawy SSD”, ale w tej sytuacji lepiej chyba kupić poleasingowca na i5 i może nawet stary RAM dołoży…
To opłaca się zmieniać tą płytę czy nie? Jeśli tak to podalibyście jakiś przykład na którą mógłbym wymienić ?
- Core 2 Quad Q8xx0/Q9xx0 (Yorkfield core) (95W)
No to ja bym ulepszył procesor zamiast wymieniać. Kupujesz jeden z podanych procesorów za 40-50 zł i do tego wspomniane chłodzenie za tyle samo i Ram do 4GB.
Wszystko fajnie ale mam jeden problem z tą płytą… po włożeniu dwóch kostek 2x2 gb ddr3 komputer czyta tylko tą jedną znacie może przyczynę ?
Zmienić płyty się nie opłaca, sens ma albo 1. wymiana procesora + SSD ( Sugestia Panci)
LUB
2. całkowita wymiana komputera (vide poleasingowe).
Powiedz jeszcze jaki masz system 32/64 bity i kartę?
Jak Ty DDr 3 włożyłeś do tej płyty? Młotkiem? Przecież ona obsługuje DDR2…
Karty właśnie szukam a system 64 bit Win 7 pro