Specyfikacja płyta główna Asus p8p67
Karta graficzna gtx 560 ti 1gb vram
Ram 8gb
Procesor Intel core i5 2500 3,30ghz
Dysk talerzowy 500gb
Zasilacz silentium pc 500w
Obudowa zamlan z3
Szukam odpowiedniej płyty głównej do wymiany ponieważ przez tą co teraz mam wyłącza i włącza mi komputer i jakieś zwarcie robi ona ( gdzieś w środku coś jej dolega bo wizualnie nic nie widać ) odłączyłem dysk , ramy , karte graficzną i dalej był problem ( zasilacz nowy ) chyba że to od procesora może byc ? Może ktoś doświadczony będzie wiedział . Szukam płyty tak do 300 zł nie musi być nowa ale żeby była pod mój socket i wgl a i ważne mam chłodzenie na procesorze które osadzone jest bocznie ( na śruby) . Prosił bym o doradzenie która płytę wybrać
ps: zapomniałem dodać , inni mi mówią że gdy wymieniam plyte glowna trzeba nowy system wgrywać a drudzy mi mówią że nie trzeba , jak jest naprawde ?
Trzeba trzeba. Najlepiej tak zrobić, bo nowe sterowniki itd.
Może, jeśli ma pogięte piny.
Z moich doświadczeń różnie to bywa ale w przeważającej części trzeba od nowa postawić system. Czasami jednak są sytuacje gdzie system doskonale sobie sam poradzi z nowymi sterownikami i sam je zainstaluje.
no to chyba czeka mnie dodatkowy wydatek bo nie mam na plycie windowsa 10 aktualnie mam windows 10 home a nie ma sensu pirata pobierac
nie ma bo sprawdzalem wszystko nawet pająka robiłem
Jeżeli nie masz systemu w wersji BOX (licencji, która pozwala przenosić system z komputera na inny komputer) to żeby pozostać legalnym użytkownikiem po wymianie płyty głównej będziesz musiał kupić nowy system. A moim zdaniem system zawsze warto mieć legalny.
https://allegrolokalnie.pl/oferta/zestaw-asus-p8b75-v-intel-intel-core-i5-3-3-ghz
USB 3.0, sata III i rezerwowe CPU
Skonsultuj najpierw czy wszystko 100% sprawne, ale ogólnie coś B75 bym szukał.
Zawsze coś…gdy klikam opcję o zapytanie o przedmiot przekierowuje mnie na normalne allegro abym się zalogował to to robię loguje się na normalne allegro przekierowuje mnie na to ogłoszenie i klikam o te zapytanie i znowu chcą żebym się zalogował bo sesja wygasła powtarzałem to z milion razy i nic nie mogę. Oczywiście korzystam z telefonu bo do komputera nie mam dostępu przez te fajne resety.