Wymiana podzespołów a restarty komputera


(Zarzy85) #1

Witam,

Właśnie wymieniłem 2 podzespoły komputera - karta graficzna z Radeona 4850 na Gigabyte 7870 oraz zasilacz z Modecom Feel III 500W na Cooler Master 850W. I teraz zaczęły się moje problemy ponieważ od razu zaczęły się moje problemy po wsadzeniu tych podzespołów. Po zamontowaniu nie chciał się uruchomić komputer, a gdy się uruchomił to zresesował się BIOS i został zmieniony z nowszej wersji F4b do F3 (było automatyczne odzyskiwanie BIOSU) i potem niby było wszystko ok. Ale teraz przynajmniej 2-3 razy dziennie komputer samoczynnie się restartuje w dowolnym momencie (czy to włączona jest gra, czy nic nie robię, nawet potrafi się zrestartować podczas ładowania Windowsa 7). Nie wiem od czego zacząć. Czy podmienić najpierw stary zasilacz? Z kolei czy nic się nie stanie przy dość słabym Modecomie? Grafika wymaga przynajmniej 500W. Puszczałem też benchmarki graficzne i nie ma na grafice żadnych artefaktów, obciążenie grafiki full i wszystko chodzi elegancko. Nowy system postawiłem oczywiście oryginalny, świeże sterowniki powrzucane (chociaż Windows 7 chyba nic do tego nie ma skoro jeszcze przed startem systemu potrafi się komputer restartować). Poza tym żadnych BSODów Windows 7 nie daje. Pytanie - od czego zacząć?

RAM sprawny (sprawdzałem w MEMtescie) i był już włożony wcześniej - 12GB

Płyta główna Gigabyte GA P55A-UDR3

procek i870, DVD-ROM, dyski twarde.


(system) #2

850W :lol:

Karta wymaga PCI-Express 3.0 x16

bios weź przywróć do ustawień fabrycznych

wsadź też kartę w 2 slot

zaktualizuj bios. Poza tym nie widzie takich wersji biosu o jakich Ty piszesz... zaktualizuj do F13 lub F14b


(hirem) #3

Nie masz miernika żeby sprawdzić linie napieć zasilacza, możesz zainstalować OCCT on pokazuje napięcia w danej chwili najniższe jakie było i najwyższe poszczególnych lini napięć. Z tym że jakby pokazywane wachania były ponad norme to trzeba się miernikiem upewnić. Możesz sprawdzić czy są dobrze wtyczki zasilacza podociskane do płyty głównej i karty graficznej jak jest do niej dodatkowe zasilanie . Piszę taki zabieg bo mialem taki fiks że poluzowała mi się wtyczka zasilacza do płyty głownej dając efekt że system nie chciał się uruchomić a wiatraki wszystkie się kręciły i po dociśnięciu miałem zresetowany zegar biosu . Jeśli zdecydował byś się na wymianę zasilacza na stary to myślę że jak nie będziesz używał gier w tym czasie to grafika 500 W nie będzie zużywać tyle chyba raczej w stresie to może masz wszczególnione w specyfikacji w stanie spoczynku i w stresie czy tylko ogólnie wpisane 500 W. Jak Ci się komp resetował jak nic nie robiłeś czy przy starym zasilaczu będą resety. Jeszcze jest opcja wyjąć kartę graficzną i jeszcze raz włożyć i docisnąć tylko żeby coś złego nie stało się jak reset biosu. Konflikt sterowników odpada jak instalowaleś na nowo system.


(sadaj72) #4

Może spróbuj z powrotem wgrać nowszą wersję biosu

Nie wymaga, a obsługuje.

Co do próby ze starszym zasilaczem, przed jego podłączeniem upewnij się że posiada przynajmniej 300W na linii +12V.

W wypadku gdy ma więcej niż 1 linię upewnij się że każda może dostarczyć maksymalnie 180W, a wspólne obciążenie może dochodzić do 300W.

Te informacje powinny być na nalepce z boku zasilacza.


(Zarzy85) #5

Wsadziłem stary zasilacz w między czasie zanim dostałem Państwa odpowiedzi. Póki co jeszcze nie miałem żadnego restartu na starym zasilaczu. Żadnych gier nie odpalałem, ale już około 40 minut chodzi.

rradek21 - masz rację, było F14b, a teraz wrócił aż do F3. Jeszcze nie aktualizowałem Biosu ani go nie przywracałem do ustawień fabrycznych. Zaraz się tym zajmę.

Hirem - zupełnie się nie znam na miernikach, czy jest możliwość, że posiadając miernik dowiem się, czy to zasilacz powoduje problem? Jak tak to wybiorę się do sklepu w pobliżu. Ściągnąłem OCCT tylko, że właśnie wsadziłem stary zasilacz i nie wiem, czy to bezpieczne odpalać go na starym zasilaczu też. Wtyczki dziś rano przekładałem, ponieważ ten nowy zasilacz ma wtyk 20+4 do płyty głównej (dociskałem go) i 2 identyczne wtyki do zasilania procesora (więc rano podmieniłem jeden wtyk od zasilania procesora co wisiał luzem i zaraz po starcie były 2 resety)

Zrobiłem zdjęcie zasilacza i wrzucam jego zdjęcie:

sadaj72 - zaraz wgram nowszą wersję biosu. Zdjęcie z informacjami z zasilacza powyżej.

Właśnie zaktualizowałem wersję biosu do F14b, jestem na starym zasilaczu, teraz nic się na razie złego nie dzieje, zasilacz jest ciepły, nawet dość znacznie.


(system) #6

Witaj :slight_smile:

jak masz możliwość wymiany tego zasilacza to zmień na taki

http://www.morele.net/zasilacz-xfx-core ... b9-364298/

napięcie możesz też sprawdzić przy pomocy tego programu

zakładka komputer i potem czujniki

co prawda to nie miernik,ale zawsze coś

http://www.dobreprogramy.pl/AIDA64-Extr ... 22112.html


(hirem) #7

Samo włączenie programu OCCT nic złego nie powinno zrobić tylko wyświetli parę parametrów między innymi temperatury i linie napięć. Jest możliwość zrobienia testów obciążeniowych ale nie musisz tego robić tylko sam odczyt parametrów wystarczy. Narazie wystarczy to co koledzy rradek21 , i sadaj72 , zaproponowali. Czyli przywrócenie ustawięń fabrycznych biosu czy z aktualizowanie. Póki co narazie chodzi to sam zdecydujesz . Masz dwie linie 12 volt i mnoży się je z amperami chyba są po 15 i 17 to wychodzi te minimum 180 Wat według zaleceń pana sadaj72 , . Ale jak uznasz że jest za bardzo ciepły to wymieniając na nowszy chyba będziesz pamiętał przy jakich połączeniach będzie dobrze i też możesz sprawdzić na OCCT te napięcia wskazania mogą się różnić co przy starszym żeby tylko były w normie.

  1. Dopuszczalna tolerancja napięć wg normy ATX:

Napięcie ---|-- Wahanie --|--- Min. ----|--- Max. ---|


+3,3V ------|------ 5% ------|--- 3,14V --|--- 3,46V --|


+5,0V ------|------ 5% ------|--- 4,75V --|--- 5,25V


+12,0V -----|------ 5% ------|-- 11,40V--|-- 12,60V --|



(Zarzy85) #8

Witaj GRYF :slight_smile:

Możliwości na tą chwilę nie mam, ponieważ mam zakupiony ten nieszczęsny Cooler Master i minęło 10 dni (więc zwrócić nie mogę go już bez podania przyczyny, a jeżeli on okaże się że powoduje niespodziewane restarty komputera to oddam go na gwarancji) i tutaj jest kwestia właśnie czy on powoduje restarty komputera. W tej chwili mam wsadzony poprzedni zasilacz, którego zdjęcie podałem w poprzednim linku i on póki co chodzi sprawnie, ale bądź co bądź jest to ModeCom Feel III 500W. Ten zasilacz, który właśnie kupiłem i który restartuje komputer to dokładnie ten model: http://allegro.pl/coolermaster-1020w-ma ... 65308.html

Podaję wyniki z OCCT i AIDA64 dla starego zasilacza , który obecnie wsadziłem do komputera:

hirem - czy te parametry z obu programów przedstawiają się dobrze? To jest stary zasilacz, który dotychczas pracował bez zarzutów. Zaktualizowałem bios i przywróciłem ustawienia fabryczne.

Moja myśl jest taka, że dzisiaj popracuję cały dzień na starym zasilaczu i zobaczę, czy się komputer nie restartuje, ew. włączę jakąś niewymagającą grę (chcę wyeliminować prawdopodobieństwo, że winna jest nowa karta graficzna, o której pisałem w 1 poście) i jeżeli dziś się nic nie stanie to jutro rano wsadzę ten nowy zasilacz, który prawdopodobnie powodował restartowanie komputera i zobaczę czy będą resety. Przy okazji zrobię takie same zrzuty z OCCT i AIDA64 i zamieszczę je tutaj.


(hirem) #9

Jeżeli chodzi o linie napięć to OCCT bo AIDA pokazuje trial version na lini 12 volt jest 12.86 gdzie jeet wyższa od maksymalnej normy 12. 60. Dobrze by było sprawdzić miernikiem linia napięć prądu stałego 12 v jest koloru żółtego i do masy czarny przewód. Najprościej na wtyczce wolnej molexa i tak przyłożyć przewody miernika czarny i żółty a czerwonny ma 5 volt. Na dużej wtyczce 20 pin też żółty to jest też 12 votl i przy nim do czarnego , nie wiem czy będziesz się bał bo jest ciężej to może chociaż na molexie sprawdź. Ale i tak bedziesz chyba wymieniał zasilacz to jeden dzień jak jest te 0.2 więcej chyba nic nie powinno się stać .


(system) #10

Faktycznie zapomniałem,że aida jest trial i na lini 12 nie pokazuje

P.S

może z tymi molexami to nie kombinuj jak się nie znasz

jeszcze bym zapytał ten zasilacz Colemaster ma odpinane kabelki sprawdz czy wszystkie dokładnie są wpięte w gniazdach ,jak dopinasz je do płyty,bo skoro na duzo słabszym ModeCom Feel III 500W działa,

f6db.jpg

Wtyczki dziś rano przekładałem, ponieważ ten nowy zasilacz ma wtyk 20+4 do płyty głównej

i dobrze tak powinno być

sprawdż dokładnie tę wtyczke czy nie ma luzów

m8502.jpg

ewentualnie pare razy ją tak w reku powyginaj,żeby zmiękczyć sam kabelek


(hirem) #11

Jeżeli masz sztywne kable w oplocie nowego zasilacza i jak są na długość na styk czy za długie i obudowa za ciasna to kable mogą mięc tendecje do naprężeń i do takich połączeń wtyczka gniazdo że połączenie nie jest równomierne na wszystkie styki albo nawet tendencja do wysuwania się jeśli wtyczka ciężko wchodzi . Należy więc sprawdzać jeszcze raz podłaczenie wszystkich wtyczek i poprawić też ułożenie kabli nie zapominajać że jeszcze zamkniemy bok obudowy i będziemy dociskać jeśli kable ułożyły się poza zarys wnętrza.


(Zarzy85) #12

Witam,

Już piszę co mi się wczoraj przytrafiło. Cały dzień byłem na starym zasilaczu i było wszystko w porządku. Wieczorem postanowiłem trochę obciążyć grafikę i włączyłem Counter Strike Source z 2004. Wszystko było ok przez godzinę po czym zasilacz zrobił się bardzo gorący i zaczął śmierdzieć paloną gumą i po chwili komputer się wyłączył i zaraz potem włączył. Od razu wyłączyłem komputer i włożyłem nowy zasilacz. I tu znowu pojawił się ten sam problem co przy pierwszym włożeniu nowego zasilacza, a mianowicie komputer nie chciał się włączyć. Przy podłączaniu kabla tylko na chwilkę zapalały się diody na płycie głównej i włączał się wiatrak na obudowie i po chwili gasł. Tym razem przycisk POWER zadziałał po pół godzinnym wciskaniu przycisku POWER. Jak się już ponownie komputer uruchomił to tak samo jak za pierwszym razem dostałem informację o uszkodzeniu BIOSu i przywróceniu wersji BIOSU z F14b na F3. Udało mi się zrobić zdjęcie z tego procesu:

Pomijając fakt, że potem nie chciał mi się uruchomić Windows 7 (komputer zatrzymywał się w momencie wyświetlania komunikatu tesktowego "Loading Operation System"), a nawet nie mogłem zainstalować na nowo żadnego z Windowsów (podczas wyboru dysku twardego do instalacji Windowsa otrzymywałem komunikat "instalator nie mógł utworzyć nowej partycji systemowej ani zlokalizować istniejącej partycji systemowej. Aby uzyskać więcej informacji, zobacz plik dziennika instalatora systemu Windows", ale w końcu poradziłem sobie odpinając pozostałe dyski twarde i zostawiając tylko ten, na którym dotychczas był Windows 7 i o dziwo Windows ten się włącza już normalnie i z niego piszę) to od godziny 12 na razie nie było problemów z zasilaczem, ale jeszcze raczej za wcześnie by to oceniać.

W każdym razie wysyłam zrzut ekranu z OCCT nowego zasilacza sprzed chwili:


(hirem) #13

Napięcia wydają się być w porządku . Tylko pytanie czego resetuje Ci się Bios po podłączeniu nowego zasilacza i włączeniu za pierwszym razem. Może jak się z resetował bios to na domyślnych ustawieniach ustawił do botowania

dysk nie systemowy i dopiero jak jeden został to siłą rzeczy zabootował. Jak będziesz podłączał pozostałe dyski to sprawdź w biosie czy dysk systemowy jest na pierwszym miejscu z dysków do bootowania.


(system) #14

Witaj

tylko czy ta wersja biosu to przypadkiem nie jest beta i z tąd te objawy,moge się mylić ale sprawdż wcześniejszą wersje


(hirem) #15

To czego jak podpinał stary zasilacz to nic się nie stało a potem nowy na ten sam bios to reset. Chyba że się mylę to autor wątku da odpowiedź.


(Zarzy85) #16

Podłączyłem pozostałe dyski i wszystko na tą chwilę jest dobrze i Windows 7 uruchamia się bez problemów, od godziny 12 nie było żadnych restartów. Tak dysk systemowy był i jest cały czas pierwszy. Zmieniłem tylko drugi z dysków z SATA III na SATA II, bo miałem informację z instalatora Windowsa XP, że to na nim była jakaś niepoprawna partycja i dlatego nie mogłem zainstalować żadnego nowego systemu na żadnym z dysków.

Wersja F14b to wersja beta, ale jednocześnie najnowsza i dość już stara wersja BIOSU. Przystarym zasilaczu nie było problemu z BIOSem. Taka sytuacja z uszkodzeniem BIOSu występowała jedynie przy montażu nowego zasilacza, czyli tak jak myślał Hirem. Jak coś się "zadzieje" to się odezwę. Oby nie...


(system) #17

Witaj

fajnie,że już wszystko działa

ja tylko tak dla poczytania dam ten zasilacz,co prawda nie 850,ale z tej serii

troszkę te skoki napięć są zauważalne

natomiast co do biosu to raczej nie powinno się instalować w wersji beta


(hirem) #18

Rzeczywiście ta seria ma podwyższoną linie 12 v i u Ciebie się potwierdza jeśli to co pokazuje OCCT potwierdziło by się miernikiem 12.40 to jest dokładnie tak jak piszą. Ale się mieści w normie do max 12.60 volta to raczej nie powinno się nic złego dziać. Gwoli przypomnienia na starym pokazywało 12.80 jak się nie mylę i przecież jakiś czas z takim napięciem komputer był użytkowany i do momentu wymiany nic się nie stało aż do spalenia pod obciążeniem wykraczającym moc zasilacza w stresie. Pytanie pozostaje czy ten egzemplarz nie ma czasem większych wahań chwilowych i innych dziwnych układów bajerów że bios resetuje się przy pierwszym włączeniu po podłączeniu tego zasilacza.


(Zarzy85) #19

Ten nowy zasilacz to ten http://allegro.pl/coolermaster-1020w-ma ... 65308.html

Dziękuję za pomoc, od czasu włożenia nowego zasilacza nie było z nim problemów tzn. ani razu nie zrestartował mi komputera. Mam nadzieję, że już tak się nie wydarzy. Martwi mnie tylko to co się dzieje przy pierwszym włożeniu tzn. niechęć komputera do włączenia się przez kilkanaście minut. Na razie będę monitorował sytuację i w razie problemów się odezwę. Jeszcze raz Wam dziękuję za pomoc :slight_smile:

-- Dodane 15.09.2012 (So) 13:57 --

Niestety od 2 tygodni raz na tydzień restartuje się komputer samoczynnie (zero obciążenia - tylko strony www), a teraz nawet już zaczął restartować się codziennie :frowning: