Wymiana Podzespołów i Czarny Ekran


(Kubus729) #1

Ostatnio wymieniłem płytę główną, procesor i pamięć RAM


(Goldeneyee4) #2

Podpiąłeś wszystkie kable ? Sprawdziłeś czy zasilanie do karty graficznej jest podpięte ? Korzystanie z Tracera nie jest zbyt rozsądne, szczególnie, że wybrałeś nowe porządne podzespoły. Może być też tak, że już właśnie zakończył swój żywot. Mimo wszystko sprawdź to, co napisałem w pytaniach. 


(Odyniec_Stary) #3

Zasilacz masz z czarnej listy, do wymiany.

 

Wszystko zainstalowane i podłączone jak trzeba?

 

Wentylator na procesorze i w zasilaczu się kręci?

 

Płyta wydaje jakieś dźwięki podczas uruchamiania?


(Kubus729) #4

Wszystko podpięte. Oba wentylatory działają. Płyta nie wydaje dźwięków tylko wentylatory szumią.


(Odyniec_Stary) #5

 Czyli monitor w ogóle nie wyświetla obrazu?

 

Podepnij kabel od monitora pod zintegrowaną kartę graficzną. 


(Kubus729) #6

Podpinałem i nic a monitor wykrywa podłączenie do karty graficznej. Monitor pokazuje swoje "kwadraciki" mogę otworzyć menu monitora itp. 


(Odyniec_Stary) #7

Pożycz od kogoś sprawny i markowy zasilacz, jeśli twierdzisz, że wszystko poprawnie zainstalowałeś. 


(Kubus729) #8

Niestety nie mam od kogo :frowning: A jakiś pomysł co mogłem podpiąć źle?


(Odyniec_Stary) #9

Kabli jako takich źle nie da się podpiąć, bo są tak skonstruowane, że pasuje tylko jeden sposób podłączenia. Ewentualnie można o czymś zapomnieć

 

Kabel zasilania 4/8 PIN od procesora podłączony?

 

Sprawdź, czy procesor dobrze siedzi w gnieździe.

 

Zacząłbym jednak od zasilacza.


(mrFreeze) #10

Wyciągnij kartę grafiki (oczywiście nie muszę pisać że takie rzeczy robimy na kompie odciętym od zasilania) podepnij monitor pod zintegrowaną. Na pewno podpiąłeś monitor pod dobre gniazdo? Jak nie będzie działać na integrze kolejna sprawa pamięć wyciągnij użyj innego slotu. 12V podpięte pod płytę główną to co w zielonym kwadraciku u Ciebie czarne gniazdo obok procka.


(Kubus729) #11

o co ci chodzi żebym zrobił z tym 12v


(mrFreeze) #12

A jak myślisz? Podepnij 4pin (z zasilacza) do tego czarnego gniazda obok procesora.


(Goldeneyee4) #13

Chodziło o to, czy jest podpięte zasilanie procesora. Może zrobisz zdjęcie które jest skierowane na całą płytę główną? Wykluczymy wszystkie problemy z podpięciem kabli.


(Odyniec_Stary) #14

Tylko niech to będzie wyraźne zdjęcie :wink:


(mrFreeze) #15

Dokładnie to wejście

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/9ef2cc2ab6179eb3.html


(Kubus729) #16

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/90070e4193edbb80.html


(Goldeneyee4) #17

Do karty graficznej Radeona są podłączone dwa kable zasilające tak? Żeby zintegrowana dała znać, że "żyje" należy wypiąć Radeona, W Biosie automatycznie ustawia się domyślna karta wewnętrzna. 


(Kubus729) #18

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/fef754f856749849.html


(djosdanielos) #19

W płycie głównej jest wejście DVI-D , VGA , HDMI

jak to jest jakiś stary monitor to musiałby mieć kabel VGA 

który musi pasować do wejścia VGA w płycie głównej.

może zrób zdjęcie tej końcówki kabla od monitora , zrób też zdjęcie wejść jakie masz w tym radeonie  żeby wszystko było jasne.

czy używasz jakiś przejściówek ?


(Kubus729) #20

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/dd6fc00c5d7f83e7.html