Odrazu podepnę się do tematu. Jeśli chcę zmienić w kompie ram(dorzucić), inna płyta główna, zasilacz i grafika to komp ruszy z starym systemem? czy muszę windowsa zgrać? :C
Nie podpinamy się pod cudze tematy, zwłaszcza gdy toczy się dalej dyskusja. Rozwalasz tym konwersację.
Z własnych doświadczeń wiem, że Windows potrafi się burzyć jeżeli chipsety starej i nowej płyty są różne. W takim przypadku uruchomienie systemu będzie kończyło się BSODami.
Jeżeli chodzi o aktywację, to tu może się pojawić kolejny problem w zależności od tego, czy masz wersję BOX czy OEM, gdyż są licencjonowane na zupełnie innych zasadach.
Tak szeroko zakrojona modernizacja, to nic innego jak złożenie nowej jednostki, co w przypadku licencji OEM w systemach starszych niż Windows 10 nie pozwoli na aktywację, ze względu na powiązanie licencji z płytą główną. Windows 10 pozwala na ponowną aktywację licencji OEM, jeżeli zostanie ona zdezaktywowana na starym urządzeniu. W przypadku wersji BOX jest to zależne od ilości komputerów, którą określa licencja Twojej wersji. Jeżeli jest to wersja jednostanowiskowa, to należy zdezaktywować ją na starym urządzeniu tak samo jak w przypadku wersji OEM. W przypadku licencji wielostanowiskowych nie musisz tego robić, gdyż po prostu będzie to traktowane jako wykorzystanie licencji na kolejne stanowisko.
Wersja OEM win 7 64 bit. Chipsety tych płyt będą się różnić niestety. Czyli pozostaje mi tylko pirat?
Pozostaje również jakiś Linux.
Pozostaje metoda, do której MS się nie przyznaje. Spróbuj zainstalować ten windows wpisując twój klucz podczas instalacji. Następnie jak będziesz już zalogowany do pulpitu, odpal cmd jako administrator i wpisz slmgr.vbs -ato i enter. Miniesz dzwonienie do MS i powinno aktywować system.
Czyli, pobrać windowsa 7 z strony Microsoft, sformatować pendrive/ płytę, zgrać czystego win, zainstalować i potem to w konsolę wrzucić?
Interesuje mnie też, jak przed nową płytą przygotować kompa. Wyczyścić dysk z wszystkiego?
Jak w biosie ustawić, aby mi z pendriv’a czytało?
płyta(obecna) Asrock G31M-s
Wyczyścisz w trakcie instalacji.
W BIOS nie musisz nic grzebać. Włóż pendrive i przy bootowaniu komputera wciśnij F8 lub F11 - wtedy powinno pojawić się okno wyboru urządzenia do zbootowania.
Czyli po naciśnieciu F8/F11, i wybraniu urządzenia do zbootowania, będzie opcja czyszczenia dysku? :V
Nie. Ta opcja będzie dostępna podczas instalacji systemu operacyjnego.
I kiedy system poprosi ciebie o klucz, to go wpisujesz. I później już po zainstalowaniu systemu, jak będziesz już zalogowany do pulpitu, odpalasz cmd jako admin i wpisujesz to co podałem.
Dopytam, win 7 OEM, zainstaluje się ponownie na ten sam klucz? Czy jak kolega pisał wyżej, w CMD trzeba trochę poklikać?
Jeżeli będziesz miał szczęście i masz pc (nie laptop), to miniesz ograniczenie oem. Ale… System z kluczem ma być zainstalowany na jednym komputerze (u ciebie musisz wywalić całkowicie system z dysku przed sprzętowym upgrade). Instalujesz zgodną wersję windows 7 z twoim kluczem. Obraz nie może być coem. Ma być inny niż ten i zgodny dla klucza. Po zainstalowaniu jak już klucz będzie wpisany, robisz trik z cmd.
Czyli przed sprzętowym upgrade wyczyścić dysk do zera?
Zgadza się. Tak więc zgraj co potrzebne i sformatuj cały dysk z usunięciem partycji. Tak aby było nieprzydzielone całe miejsce (wielkość całego pustego dysku). Potem wyłączasz, robisz upgrade sprzętowy i później instalacja i tak dalej.
I teoretycznie w większości przypadków to przechodzi.
Praktycznie zobaczę jak pójdzie i dopytam.