Witam, otóż posiadam komputer dosyć stary jak na dzisiejsze standardy. Moja specyfikacja to:
Płyta główna Gigabyte EP35-DS4
Procesor Intel Core 2 Duo E8400 podkręcony do 3,4Ghz
Grafika Radeon HD 6850
4 Gb Ram (2 wejścia na 4 użyte - chyba DDR2)
Monitor o rozdziałce 1280:1024 (tak wiem 4:3 )
Zasilacz 650W NTRO85+
Obudowa Step 207
Myślałem o zmianie:
Teraz kilka pytań:
Czy procesor na tej płycie głównej da się zmienić? Jeśli tak to na jaki najlepiej?
Czy karta graficzna będzie pasować?
Czy po tym wszystkim taki zasilacz jak mam wystarczy?
Komputer ma oczywiście służyć do grania, ale bez przesady na Ultra raczej jechać nie muszę
Jeśli chodzi o terminologię to powiedzmy, że podstawy znam, choć wiele przede mną - dlatego ten temat.
Z góry dzięki za pomoc.
falcon89
(falcon89)
24 Maj 2015 16:55
Podaj model zasilacza i obudowy.
Core 2 Quad (z serii Q6xxx lub Q8xxx, najbardziej sensowny procesor na tą płytę) to trochę mało dla 280X i nowych gier.
Jakim budżetem dysponujesz?
Obudowa Step 207, zasilacz NTRO85+
Dopiszę to od razu w pierwszym poście
Budżet powiedzmy, że nieograniczony. Jeśli się da wolałbym ulepszyć kompa niż kupować nowego - wiadomo czemu.
Najpierw muszę wiedzieć co da się zrobić, nad pieniędzmi zastanowię się później.
Edit: Czyli mam rozumieć Intel Core2 Quad Q8400 to najlepsze co się da założyć? Nie ma nic lepszego?
mrFreeze
(mrFreeze)
24 Maj 2015 18:28
Właśnie nie wiadomo. Upgrade wyniesie Cię powiedzmy 1500zł i będzie komp nadal słabiutki a porządny komp w niezłej konfiguracji 2500zł. Sprzedaj tego kompa myślę, że 500zł dostaniesz więc chyba decyzja jest prosta.
Ajajaj, niedobrze jest coś takiego słyszeć. Czyli na pewno nie opłaca się już w ten komputer inwestować?
A jeśli już mowa o nówce to lepiej składak czy jakiś gotowiec?
mrFreeze
(mrFreeze)
25 Maj 2015 09:43