czesc
potrzebuje porady dot. sprzetu
nie wymagam od mojego komputera zbyt wiele (gierki typu cs 1.6/go, lol - po prostu te zeby dzialaly plynnie) ale musze w nim cos zmodernizowac bo narazie w jedyne co moge pograc to cs1.6 i lol (z zawieszkami).
na pewno do wymiany karta.
tak jak mowilem - nie oczekuje cudow, chce sie zamknac w jak najmniejszym budzecie, czesci bede prawdopodobnie kupowac uzywane a te sprzedawac.
Jak małym kosztem, to zapoluj na rx 550/560 za 200 zł, może nawet 1050 wpadnie. Platformy, jako takiej, nie ma sensu modernizować już wcale, podobnie zabawa z przejściem na np. i5-2xxx ma średni sens. Lepiej, jak nie masz, kup za 50 zł używane chłodzenie, uśmiechnij się do speca od kręcenia Quadów @anon17641694 i przy znośnym zasilaczu, o ile taki masz, wykręcicie jeszcze tyle żeby coś nowszego poszło.
No tak, ale inwestowanie 100 w q6600 bez oc… średnio ekonomiczne.
Dzięki za szybką konsultację, a autor powinien określić budżet, bo chyba całą platformę warto by na Allegro dać i wymienić na taką na kolejne 10 lat.
Na Allegro przy dobrych wiatrach autor wyciągnie za całość ze 150 PLN. Też jestem za zmianą platformy, ale przy skromnym budżecie na początek lepiej poszukać grafiki - potem, w przyszłości, będzie można dobrać do niej resztę komponentów (albo chociaż kupić poleasingowca).
@Marcin1025 - LOGIC ATX600W . Wiem, badziewie totalne ale jak mój sprzęt się spalił to kupiłem jakiegoś składaka z komputerowego za grosze.
@anon7248146 - rx550 wyrwe za dwie stówki, 1050 za 300 (o dziwo 1050ti jedna też jest za 300 ale za daleko na odbor osobisty). Moje chlodzenie to aktualnie standard (jeszcze przyłapane na trytytkach bo mi się plastiki połamały - były już połamane jak go ‘kupiłem’). Więc jak myślę w chłodzenie też by trzeba było zainwestować.
@anon17641694 - oj myślę że znajdzie się ktoś na olxie gdzie za ten sprzęt da więcej bo jak widzę januszy którzy lekko lepsze zestawy sprzedają za 600 to mnie krew zalewa
Budżet powiedziałbym że skromny - myślałem nad 500PLN ale możemy się zmiescic w przedziale 500-800zł. Pewnie do wymiany byłby też zasilacz znając życie.
Dysku nie ruszam, ssd mi nie jest potrzebny. Pamięć mam x4 po 2GB tylko jednej mi nie czyta (kiedyś czytało, jaki może być powód?)
Dzięki chłopaki za reakcję z rana, od razu dzień stanie się lepszy jak dostanę odpowiedź dziś.
Oczywiście większość (jak nie wszystko) chcę kupić używane. To ma być komputer do średnich gierek a nie RDR2 czy inne takie. Zainwestowałbym w tą kartę i podkręciłbym procka ale boję się że zasilacz nie da rady i wszystko pójdzie z dymem.
To ile chcą janusze, to ja wiem moje quady sprzedałem dość niedawno, więc wiem z jakimi cenami można startować. Wszystko zależy od tego czy chcesz sprzedać czy… sprzedawać.
A 1050Ti jest bardzo przyjemną kartą. W parze z Q9550 grałem w Dooma 2016
Powiem szczerze, że trochę się waham, czy nie lepiej zostawić komputer a bebechy wyrzucić, czy inwestować w poleasingowe… W drugiej opcji by środków zostało i na rx 570 pewnie, ale zasilacz nie da rady i obudowa za mała. W pierwszej zaś można rozbudować (tzn. płyta+ram+r1200/athlon za 500 i karta za 300) - wchodzi zupełnie nowa platforma ( dysk zasilacz i obudowę, w tej kolejności, wymienisz później). No i najważniejsze Win 10 masz? Bo Ryzeny kiepsko z 7 się lubią.
@anon17641694 - w sumie. Taki zestaw ile by mnie kosztowal? Kupic takiego uzywanego procka, do tego 1050ti plus zasilacz i mysle ze by gierki hulały az miło.
O winde sie nie martwie. Aktualnie siedze na 7 ale jezeli bedzie trzeba to sie przerzuce. Mam dylemat caly czas co zrobic z tym sprzetem… caly sprzedac, na czesci i obudowe zostawic? Zawsze pare groszy wpadnie na nowy.
… ja bym odradzał. Raz, ze zysk i owszem, ale w granicach żartu dla współczesnych procków, dwa albo RAM, albo płyta Ci już zaczyna padać (walnięty slot…). Będziesz wymieniał na kolejną wyeksploatowaną 12 latkę? W linku masz q8200, q9550 i Athlona 200PLN, współczesny biurowy.
Jakie gierki?
CSGO i stabilne 60 FPS? Zapomnij.
Może w Wiedźminie 30FPS wyciągniesz, ale procek będzie kulą u nogi dla większości kart, nawet 9550/6600.
problem w tym że ta stacja robocza jest aktualnie moim jedynym komputerem a potrzebuję jej w związku z e-learningiem na studiach, no i wiadomo - gierki od czasu do czasu.
zadnych wiedzminow, interesuje mnie w sumie najbardziej CS:GO (1.6 działa na stalych 100fpsach, lol na najnizszych na 80 z przycinkami).
dlatego nie mam w ogole pomyslu co zrobic. Zaczekac, moze wpadnie troche gotowki i calkowicie to sprzedac a potem sklepać cos lepszego, stabilniejszego gdzie juz posluzy mi na dluzej?
spzredaj płytę, procek RAM, resztę zostaw i wymień mobo. Do internetui & CSGO budżetowy Athlon starczy, od biedy Skyrim w Low i Metro 2033 też pójdzie.
Tak, to dwa rdzenie i 4 wątki, przy czym każdy z rdzeni biurowego Athlona jest “wart” cztery rdzenie Twojego Quada. Sumarcznie ma wydajnosć dwóch procków Q8200 z okładem.