Wymiana procesora - co i jak?

Witam , posiadam dosc stary komputer procesor : Intel Celeron 400 mhz, 128 mb ram , ale posiadam nie najstarsza plyte glowna :

Acer Laboratories Inc. ALi 1631 :stuck_out_tongue:

Chipset : ALi Alladin Pro II

Cache : L1 = 16kb L2=128 kb

Posiadam taki procesor :

Intel Celeron 

Code name : Mendocino 

Package : Socket 370 PPGA

I chcialbym wymienic procka , bo pisze mi w instrukcji z plyty glownej ze obsluguje :

Socket 370 Intel FCPGA/PPGA CELERON or FCPGA PENTIUM-III

bus speed : 66Mhz,100,105 or 133 Mhz

I pisze jeszcze tak :

PPGA/FCPGA CELERON: 300~800MHz, FSB: 66MHz

FCPGA PENTIUM III: 500~1130MHz, FSB: 100MHz,133MHz -------------------------------------------------

Czyli z tego co rozumiem jezeli bede chcial kupic procka to cos z tego zakresu PPGA/FCPGA CELERON: 300~800MHz, FSB: 66MHz

FCPGA PENTIUM III: 500~1130MHz, FSB: 100MHz,133MHz

czyli moge sobie kupic P3 np. 900 mhz bo zobaczylem taki na allegro … tylkko sie tak zastanawiam bo czasem dolaczaja radiator a czasem nie , czy mozna pracowac na tym starym co mialem do 400 Mhz czy nowy ten co dolacza :stuck_out_tongue: ewentualnie nie dolacza , czy mam kupic nowy radiator ?

I czy przy zmianie procka mam brac pod uwage jakies napiecie czy cos ??

Moze jakies porady odnosnie procka ?

I chcialbym dokupic jeszcze 128 mb sdram bo takie mam juz jedne a mam 2 szyny :slight_smile: Czy jezeli kupie procka ok 1 ghz i bede mial 256 ram to czy bedzie znaczna roznica w funkcjonowaniu z poprzedniej konfiguracji czyli : 400 mhz i 128 mbram ?

Aha i o co chodzi w oznaczeniach na allegro np :

Intel Pentium 3 866MHz/ 256kb Socket.370 Gwar WaWa

PENTIUM III - 1400 Mhz/ 512 /133/1.45V GWAR. F.V !!

Czy to jest to Cache L1, L2 , bo ja mam teraz przy tym procku ; L1 16kB l2 128kb , czy w takim razie taki procek ktory ma 256 ruszy mi ?? Czy te ustawienia sie zmienia czy mam szukac procka pod Cache 128 ?

Aha i czasem pisze 1,75 V a czasem 1,65 mam to brac pod uwage ??

Co byscie mi polecili z allegro nie drogiego jakiegos procka ??

PROSZE O POMOC Z GORY DZIEKI :slight_smile: tylko zebym sie ok w 100 zl zmiescil :slight_smile: chodzi mi o zakup ramu , procka

IP3 wiadomo

866 też

256 to ilość pamięci L2

napięcie rdzenia, płyta pewnie ustawi automatycznie v-core.

Będzie różnica odczuwalna… chociaż świadom jesteś że w nowe i nawet wiele tych starszych gierek nie popykasz… ale jeżeli kompa używasz do innych celów, to będzie on Ci myślę dosyć dobrze służył…

Kolego niezły artykuł w najnowszym pc-formacie polecam

:mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: