Witam, otóż posiadam procesora i7 4790k oraz grafikę gtx 980 4gb ale zastanawiam się co będzie warto wymienić, przy procesorze będę musiał oczywiście wymienić również płytę główną, pamięci (procesor i7 8700k) Zaś grafikę wymienilbym na niereferenta gtx 1080 więc koszt wymiany porównywalny. Przeznaczenie? Streaming.
Do streamowania gier przez OBS ważna jest karta graficzna bardziej niż procesor.
Najlepiej jakbyś sam był w stanie ocenić. Włącz streama i odpal gry, które będziesz ogrywał ze statystykami z msi afternera. Zobaczysz czy karta jest obciążana w dostatecznie dużym stopniu, czy może procesor ma 95% na każdym ze rdzeni i jest wąskim gardłem
Jeżeli chcesz w przyszłości dalej ciągnąć streaming, to polecam wybrać Ryzena, gdyż AM4 będzie miało jeszcze przez wiele lat wsparcie, dzięki czemu nie będziesz musiał wymienić płyty, no i Ryzeny są lepsze do streamingu, karta graficzna ma mniejszy wpływ, bardziej oddziałuje na ilość klatek w grze, lecz jeżeli gry Ci chodzą bardzo płynnie, to nie trzeba zmieniać karty. Sam jak streamuje z kartą GTX 1080 i karta nie ma wielkiego obciążenia, bardziej procesor.
EDIT: Żeby nie było spin, nie jestem fanboyem AMD, jeżeli wolisz wybrać Intela, to będzie równie dobry wybór.
Wszystko zależy czy streamujesz z pomocą sprzętowego, czy software’owego kodowania. Do sprzętowego wykorzystuje się kartę graficzną. Wtedy CPU jest wykorzystywany w bardzo małym stopniu.
A w którym przypadki jest lepsza jakość?
Jakie ustawisz parametry enkodowania - taka będzie jakość. W obu przypadkach może być ona zbliżona.
…ale jednak biorąc pod uwagę, że wiele gier wykorzystuje GPU w 100% a CPU wręcz nawet nie w 50% [i to nie wszystkie rdzenie], to zdecydowanie lepiej przerzucić to na wielowątkowy CPU, a karcie dać się skupić tylko na grze.
Jak wyżej kolega @Dawio89 napisał, do streamingu gier idealnie nada się Ryzen. W samych grach może nie jest orłem, i Intel często go przewyższa, jednak właśnie łącząc to ze streamingiem, to np. takie 12 wątków Ryzena 5 1600/2600 będzie idealne.