Wymiana procesora i czarny ekran


(Destroyerpawn) #1

Witam!

Wymieniłem procesor z Core 2 Duo E3400 na Core 2 Quad Q8300 i po uruchomieniu komptuera ( wszystko działa, slychac dzwieki ) jest czarny ekran. Monitor jest w trybie czuwania.

Parametry:

ASRock G41C-GS ( płyta obsługuje ten procesor )

Intel Core 2 Quad Q8300

4 GB RAM DDR3

Radeon HD 6850

OCZ SXS2 StealthXStream 2 500W 80+

Proszę o pomoc!


(mozilla007) #2

To masz podobny problem co ja. Zmiana procesora i karta leży. Najpierw zresetuj bios. Później odłącz wszystkie dyski jak reset nie pomoże. Choć jak patrzę to nowy procesor ciągnie o 30W więcej. Sprawdź na innym zasilaczu jak nie pójdzie.


(Destroyerpawn) #3

po zresetowaniu biosa dalej nic. ;/ A zasilacz jest nowy, jak chodził jeszcze na nim stary procesor to śmigało wszystko


(Marcinnowak1991) #4

zasilacz jest ok bez przesady, płyta może obsługiwać ten procesor ale czy aktualizowałeś biosa do wymaganej wersji?


(Destroyerpawn) #5

nie aktualizowałem nic przed wstawieniem nowego procka, a starego już nie mam ( sprzedany ). Ale na tej stronie asrocka pisze ze od wersji biosa 'ALL'.

// jak podłączyłem ten głosniczek od płyty głównej to nie wydaje on żadnych dźwięków.


(mozilla007) #6

To weź i wyciągnij kartę graficzną i zobacz czy pójdzie na zintegrowanej. Jeśli pójdzie bez grafiki to już będzie wiadomo o co chodzi.


(Destroyerpawn) #7

na zintegrowanej tak samo

-- Dodane 12.09.2011 (Pn) 16:32 --

chociaż jak dobrze pamiętam to miałem podobny problem przy karcie graficznej i dopiero za którymś razem podziałało mi to resetowanie baterii ;/


(mozilla007) #8

To mi się pomysły skończyły. Ja na tej płycie mam tylko problem z grafika ATI HD3650, Geforce FX 5200 działa jak należy. Może ktoś inny ma jakiś pomysł.


(system) #9

Czym resetowałeś BIOS, zworką czy baterią?


(Destroyerpawn) #10

baterią, bo u mnie jakoś dziwnie tu jest.. znalazłem 2 piny clearcmos1, ale tam nie ma żadnej zworki na tym czy coś... więc pozostaje mi tylko bateria, ostatnio jak miałem taki czarny obraz z kartą graficzną to dopiero za którymś razem jak zrobiłem ten reset za pomocą baterii to się zapaliło.

zrobiłem fotke:


(K Oleszczuk) #11

Kabel 4 pinowy do płyty podłączyłeś?

Do biosu rozumiem że też nie wejdziesz?

Podłącz 2 monitor,może dziwny zbieg okoliczności ze monitor strajkuje :smiley:

-- Dodane 12.09.2011 (Pn) 16:47 --

Zworki nie potrzebujesz :!: :!: zewrzyj na chwile jakimś metalem


(Destroyerpawn) #12

Chodzi o ten co jest koło procesora? Tak.

Monitor jest sprawny :P, bo teraz siedze obok na laptopie i jak przełącze go pod laptopa to normalnie śmiga.

-- Dodane 12.09.2011 (Pn) 16:56 --

przyłozyc do tego po prostu na chwile nóż?

-- Dodane 12.09.2011 (Pn) 17:00 --

jeśli chodzi o ten kabel 4 pinowy to mam 2 złączone z sobą na jednym pisze P3 a na drugim nic, to różnica jakaś w tym jaki podłączam?

// wyglądają tak: http://img109.imageshack.us/img109/8228/zdjcie461.jpg ( sorrki za złą jakosc )


(K Oleszczuk) #13

Tak chodziło mi o ten koło procesora.Nie wiesz co znaczy zewrzeć ? :smiley: Boziu metal to metal,może być nóż :razz:

Kiepskie zdjęcie,nic nie widać.Ale to chyba kable do dodatkowego zasilenia karty graficznej? Bez dodatkowego zasilenia karty też musi chodzić


(Destroyerpawn) #14

jak jeszcze był stary procesor to normalnie jeden z tych kabelków był podczepiony.. ide po nóż i zaraz sprawdze to resetowanie


(K Oleszczuk) #15

A czemu teraz nie jest podłączony ten jeden kabel a wcześniej był ?


(Destroyerpawn) #16

bo chciałem do zdjęcia pokazac te dwa kabelki, już podłączyłem... akcja z nożem nic nie dała.. trzymałem chwile nóż przy tych pinach ( tak że stykały się oba o nóż ) i nic...

-- Dodane 12.09.2011 (Pn) 17:29 --

co mam robic? :frowning:


(Zed71) #17

sprawdz podlaczenie zasilacza do plyty( czasami te dodatkowe piny -4 szt- lubia odstawac) i dodatkowo sprawdz podlaczenie dodatkowego zasilania przy procesorze (4 piny)


(system) #18

Czy na pewno dobrze jest wszystko wpięte? Często zdarza się, że nie ma gdzieś styku i nie chce odpalić. Zasilanie procesora i karty musi być wpięte.

Co do zworki od BIOSu, zwierasz je i uruchamiasz kompa.


(Destroyerpawn) #19

zed71 miałeś rację, te 4 piny dodatkowe od głównego zasilania odstawały trochę od reszty, wyjełem to i włożyłem porządnie, ale problemu nie naprawiło ;/

-- Dodane 12.09.2011 (Pn) 18:27 --

jak je zewrzec?


(K Oleszczuk) #20

Ile razy o to samo będziesz się pytał ? Nie wiesz co znaczy zewrzeć ? Odłącz zasilanie przed zwarciem resetem biosu i wyjmij baterie,nie ma bata musi się zresetować

Do biosu możesz w ogóle wejść?

-- Dodane 12.09.2011 (Pn) 18:34 --

Ile razy o to samo będziesz się pytał ? Nie wiesz co znaczy zewrzeć ? Odłącz zasilanie przed zwarciem resetem biosu i wyjmij baterie,nie ma bata musi się zresetować

Do biosu możesz w ogóle wejść?