Ostatnio pisałem o wymianie procesora lecz zdecydowałem się na wymianę także płyty głównej i tu pojawia się moje pytanie czy po wymianie tych elementów jest wymagany reinstal systemu czy można wymienić sterowniki od płyty głównej (chipset itp.)?
zależy jaki system.
Na dwoje babka wróżyła. Po wymianie płyty głównej jak się ma sporo szczęścia system potrafi się sam podnieść i doinstalować odpowiednie sterowniki i działa stabilnie. Ponieważ płyta główna to kręgosłup komputera i skomplikowany element należy jednak mieć świadomość że po wymianie być może trzeba będzie system stawiać od nowa. Jeżeli chcesz robić “po Bożemu” to przy wymianie tak wrażliwego elementu jakim jest płyta należałoby postawić system od nowa.
Windows 10
Zwykle nie trzeba reinstalować systemu.
Na pewno jednak będą problemy z aktywacją takiego systemu, chyba że wraz z nową płytą masz również nowy klucz.
Dlaczego jest potrzebny nowy klucz?
Jeżeli masz wersję BOX to nie będzie żadnego problemu z aktywacją.
Mnie, w podobnej sytuacji, wystarczył klucz (boxowy) Windows 7. System wstał bez problemu. Konieczne było telefoniczne aktywowanie office’a 2010.
Ponieważ system W10 przypisany jest do płyty głównej. Jak raz aktywujesz W10 na danej płycie to już do końca swego żywota będzie się W10 automatycznie aktywował po podłączeniu do sieci bez potrzeby wpisywania klucza.
Nie ma konieczności przeinstalowania systemu Windows. Bez względu na wersję. Ponowną aktywację systemu po zmianie sprzętu można wykonać bez problemu, na przykład logując do się konta Microsoft, gdzie wszystkie zmiany zostaną odnotowane dla systemu aktywacji. https://support.microsoft.com/pl-pl/help/20530/windows-10-reactivating-after-hardware-change
Nie potrzeba reinstalować systemu przy wymianie płyty głównej czy procesora. W systemach starszych jak Windows 7 często tak bywało, ale od W7 wzwyż nie pamiętam przypadku żeby system nie wstał po upgrade’ach.