Wymiana procesora, monitor się nie włącza


(Damkar92) #1

Witam, mam taki problem. Kupiłem sobie nowy procesor Intela E8400 3GHz FSB 1333 i kiedy wymieniam go za Pentium 530 3GHz to komputer sie uruchamia jednak monitor dalej jest "gotowy do włączenia komputera" tj. dioda sobie "mryga" i czeka aż komputer się włączy. Płyta to Gigabyte GA-945GZM-S2 z uaktualnionym i zresetowanym biosem FI . Płyta ma max fsb 1066 ale zdaje mi sie ze po prostu procesor powinien zwolnić na taktowaniu i mimo wszystko działać. Oczywiście na starym działa dobrze zasilacz mam ok bo 450W ModeCom.

Pozdrawiam


(Adrian Tomaszewski) #2

niestety działać nie będzie! !!

miałem taki problem z pentium d

na core 2 duo skoro się teraz nie włącza nic nie zrobisz


(Damkar92) #3

ehh, ok, trudno, dzięki :slight_smile:

Za 150 zł kupię sobie nową, tanią płytkę i będzie działał.


(Desada) #4

Prawdopodobie masz coś nie tak z pamięcią RAM.Wyczyść styki i włóż ją ponownie.


(Damkar92) #5

Pamięci mam dwie kości więc było to mało prawdopodobne aby dwie jednocześnie były w jakiś sposób zabrudzone, w każdym razie zrobiłem jak radziłeś...zero efektu. No i na starym działa dobrze.


(Michal Kolatek) #6

A w ogóle sprawdzałeś czy E8400 jest obsługiwany przez tą płytę?

http://www.gigabyte.pl/products/mb/cpul ... s2_66.html

http://allegro.pl/item1182933597_gigaby ... abrze.html

http://www.gigabyte.pl/products/mb/cpul ... 2l_1x.html


(Damkar92) #7

ha, i tu jest właśnie problem...kupiłem procka z marszu, nie myśląc czy ruszy u mnie na płycie. No ale jak ktoś nie myśli to "buli" ;p

Dzięki za pomoc, tę płytkę z linków już dojrzałem jakiś czas temu więc teraz trzeba się wybrać do sklepu :wink: