Witam, zastanawiam sie nad wymianą procesora oraz płyty głównej, i tu chciałbym zwrócić się do was z prośbą abyście polecili mi jakiś dobry procek oraz dobrą płytę główną, szukam czegoś w szególności do gier.
Dotychczas miałem AMD ATHLON XP, 1883MHz 2500+ oraz płytę główną MSI K7N2 DELTA-L MS-6570G.
Płytka i procesor co kolega Ci polecił jak dla mnie naprawdę fajne. Zwróć jedynie uwagę na to iż ta płyta obsługuje pamięci DDR3 a obecnie posiadasz zapewne DDR2, więc będzie dodatkowa wymiana.(DDR3 są jeszcze dosyć drogie)
Nie wiadomo jeszcze co zasilaczem, ale powinien sobie poradzić biorąc pod uwagę to co teraz masz.
Zasilacz jest dobry, ale za 3 zł więcej można mieć X2 i lepszą płytę, chyba że dalej wierzysz że Asus to król płyt gł.
Procesor:
AMD Athlon II X2 240 /2.8GHz, 2x1MB, 65W, BOX, AM3/
199 zł
Płyta główna:
DFI LanParty Blood Iron /AMD785G, DDR3-1600/
239 zł
438 zł brutto
Pewnie przejściówkę na dysk jak masz ata, nowe płyty mają jeden kanał 1 ide, ciężko będzie podpiąć dysk i napęd do tej samej taśmy, chyba że szyny 5,25 na 3,5’’.
Ja osobiście uważam, że Sempron do gier to jedna wielka pomyłka (znam z autopsji - przede wszystkim ze względu na małą ilość Cache’a) - na Twoim miejscu wziąłbym faktycznie jakiegoś pełnego Athlona (2-rdzeniowy bądź 4-rdzeniowy).