Wymiana procesora- pecet nie startuje (Rozwiązane)


(Filip212) #1

Cześć,

Mam taki problem, ze wymieniłem procesor z Pentium D 925 na Core Quad Q6600 i po uruchomieniu komputera z nowym CPU komputer działa niby normalnie , ale ekran jest na stand-by'u i żeby wyłączyć komputer, muszę odłączyc go z prądu, bo nie da sie go wylaczyc przyciskiem. Z pewnością nie jest to wina karty graficznej, ponieważ sprawdzałem ją na innym komputerze i jest działa prawidłowo.

wiem, że trzeba wgrać najnowszą wersję Bios-a (F7), aby płyta funkcjonowała (Gigabyte GA-965GM-S2) z nowym procesorem ale nie mam takiem mozliwosci, gdyz nie uruchamia się on.

Próbowałem również uruchomić peceta z Celeronem D 352, ale bez zmian- problem powtarza się.

BARDZO prosze o pomoc w tej sprawie !

Pozdrawiam,

Filip


(ra-v) #2

Spróbuj zrobić CMOS Reset zwykle na płytach są jakieś zworki, przyciski, można też wyłożyć na chwile baterie - może jakieś stare/stałe ustawienie się zostało.

Jak po tym nie odpali to spróbuj włąśnie zaktualizować BIOS,

  1. Procek jest na 100% dobry?

  2. Płyta obsługuje akurat ten procesor?


(Filip212) #3

Robiłem reset- zarówno na Quadzie jak i Celeronie.

BIOS-u nie zaktualizuje, bo ekran jest czarny, nie ma dostępu do BIOSu z tego poziomu..

Procek jest raczej dobry, z Celeronem dzieje się tak samo, a Celeron sprawuje się idealnie w drugim komputerze.

Płyta obsługuje procesor, ale dopiero po wgraniu wersji BIOS-a 'F7', a ja aktualnie mam wersję F3, jeśli dobrze pamiętam.

Dzięki za zainteresowanie ; )


(Breitner) #4

Trzeba było przede wszystkim o tym pomyśleć przed przekładką. Ja u siebie zmieniałem z E8400 na to co w podpisie i oczywiście zanim to zrobiłem, zaktualizowałem bios płyty, Ty jak widzę mocno się napaliłeś na tego quada nie sprawdzając podstawowej rzeczy.

  • Zresetuj bios płyty

  • wstaw to co miałeś (procesor)

  • zaktualizuj bios

  • i dopiero przekładka proca

Oczywiście pomijam tu fakt, czy nowy procesor współpracuje z Twoją płytą, sprawdź sobie sam.

ta chwila, ile ma trwać ? Różne płyty, różne chwile.

Przy niektórych ta chwila może trwać nawet 40 min. zanim się faktycznie zresetuje, i dla pewności polecam właśnie tę chwilę.

jak, przecież napisał


(rgabrysiak) #5

Czy masz jeszcze poprzedni procesor na którym komputer działał normalnie. Jeżeli tak to zainstaluj go i wówczas dokonaj aktualizacji biosu.


(Agatonster) #6

filip_212 ,

Proszę poprawić pisownię w tytule tematu i w opisie problemu. W celu edycji swojego posta proszę skorzystać z przycisku Edytuj.

Zignorowanie zalecenia będzie skutkowało usunięciem tematu do Kosza.


(Toffik325) #7

No to kolega zamieszałeś i to ostro :wink: Dostałeś złe informacje, bo BIOS aktualizuje się na poprawnie wykrywanym procesorze (w tym przypadku Pentium D). Po aktualizacji wymieniasz procka, sprawdzasz w BIOSie czy Ci go wykrywa, a nie pisze na przykład: "CPU: Unknown", musi być czarno na białym Twój model procesora.

Breitner dobrze mówi.

Pozdrawiam!


(Filip212) #8

Niestety, mój poprzedni procesor poszedł precz do nowego właściciela.

Chyba jest jakaś możliwość uruchomienia komputera bez pomocy akurat tego konkretnego procesora?


(Mariuszbudny79) #9

Musisz zamontować procesor, który jest obsługiwany przez obecną wersję biosu.

Tu masz ich wykaz: http://www.gigabyte.pl/products/mb/cpul ... s2_10.html


(Filip212) #10

W wykazie, Pentium D 925, czyli taki, jaki posiadałem, kontaktuje tylko w wersji BIOS-u F1.

Ja mam zaktualizowany do F3, a mimo to działał prawidłowo.

Teraz powstaje pytanie, czy jeśli zainstaluje ponownie obojętny procesor Pentium D 925 (ktory mimo wszystko przypisany jest do F1), to uda mi się uruchomić peceta ?


(Mariuszbudny79) #11

Nie umiesz logicznie myśleć? Każdy nowszy bios zawiera też obsługę wcześniejszych procesorów. Czyli te obsługiwane w F1 będą obsługiwane w F3 + nowsze modele.

Do nowszego biosu jest dodawana obsługa nowszych i nie jest kasowana obsługa wcześniejszych, tak samo F7 będzie obsługiwał Twój wcześniejszy procesor + ten nowy.


(Filip212) #12

nie no jasne, tylko na tej logicznej zasadzie, Celeron D352, standardowo współgrający z wersją F1, powinien działać prawidłowo. A tu ZONK, sytuacja jest identyczna jak w przypadku Quada. Mnie też to zastanawia.


(Mariuszbudny79) #13

Sprawdź czy wszystko dokładnie podłączyłeś (np. przewody zasilania)?


(Filip212) #14

zdecydowanie, wszystko jest dobrze podłączone, sprawdzałem do kilkakrotnie. Obawiam się, że trzeba zresetować BIOS, ale to może potrwać, jak napisał Breitner.

Najlepiej by było usunąć zupełnie BIOS i zainstalować go od nowa. tylko w jaki sposób?


(Mariuszbudny79) #15

Nie można "usunąć" biosu na pracującym komputerze - w nim są zaszyte główne procedury uruchomienia komputera - bez niego nic nie wystartuje.

Bios można tylko zaktualizować na pracującym komputerze lub wymontowujesz z płyty głównej układ scalony, w który jest on wgrany i programujesz w zewnętrznym programatorze - oferty na allegro:

http://allegro.pl/listing.php/search?bu ... =1&order=p


(Filip212) #16

ok, zmieniłem zasilacz na inny i zobaczymy jak to działa


(Toffik325) #17

No skoro działało na bardziej prądożernym Pentium D (od Celerona), to wątpię, że to wina zasilacza...


(Breitner) #18

Jak napisałem wcześniej, wyjmij w końcu tą baterię, ale nie na chwilę, tylko tak jak napisałem, bo dalsza dyskusja nie ma sensu.


(Filip212) #19

Finalnie udało mi się rozwiązać ten problem.

Zasilacz wymieniłem, ponieważ poprzedni miał skoki napięć (co również wykazał woltomierz).

Jak wcześniej radził Breitner, wyjąłem baterię na dłużej- około 15 minut. Pozwoliło mi to uruchomić peceta na Celeronie. Z jego poziomu zainstalowałem za pomocą Gigabajtowskiego Q-flasha zlokalizowanego w biosie wersję F7, ktorą wczesniej za pomocą innego komputera pobrałem ze strony producenta.

Zamontowałem nowy procesor i voilà c'est tout !


(Breitner) #20

Spójrz na godz. o której Ci radziłem ? A która jest teraz ?