Witam. Mam takie pytanie: czy da się wymienić procesor na jakiś silniejszy w laptopie HP, model Pavilion dv6830ew? Aktualnie od nowości posiadam procesor Intel Core 2 Duo T5550 1,83GHZ@1,83GHz. Czasami lubie odpalić sobie jakąś gre (tak wiem, laptop nie jest typem komutera do gry) ale niestety na dzisiejsze czasy wymagania gier w porównaniu do mojego laptopa są dość wysokie, choć jakby się tak bardziej przyjżeć to tylko procesor jest za słaby. RAMu zawsze można dołożyć… CoF MW jak i MW2 dośc dobrze chodziły. Jaki procesor by podszedł pod tego laptopa? Jak można to dajcie jakieś oferty z alledrogo.
Po specyfikacji lapka widzę, że wejdzie dowolny procesor z rodziny:
T5xxx, T6xxx, T7xxx, T8xxx, T9xxx seria Pxxx nie jest obsługiwana.
Z racji ograniczeń chipsetu i jego wieku Dobrym wyborem będzie seria T5, T6, T7.
Polecam T5900 taktowanie 2.2 Ghz powinno wystarczyć.
Jeżeli masz dużo kasy i chcesz grać na wysokich detalach polecam T7800 taktowanie 2.6 Ghz będzie szczytem możliwości chłodzenia.
Takim kompromisem pomiędzy wymienionymi procesorami będzie T7700 lub T6900 i chyba będą najlepszym wyborem.
BIOS lapka najprawdopodobniej pozwoli na włożenie procesorów. Do chłodzenia wystarczy średnia pasta termo przewodzącą np. AC Silver 5.
Po wymianie pasty szczytem będzie T7800, lub podobnie taktowany proc, lecz nie będzie problemów związanych z jego grzaniem, dopiero wyżej taktowane procki zaczną je stwarzać. Nie kupuj procka z serii T8 lub T9 bo jest to nieopłacalne do tego lapka
Czy ten procesor o którym była mowa w poście wyżej czyli T7700 (http://www.allegro.pl/item993012553_now … _w_wa.html) nie będzie sprawiał problemu? Chodzi mi konkretnie o to czy laptop nie będzie się przegrzewał przy standardowym chłodzeniu? Czy w razieczego można zainstalować jakieś chłodzenie? Nigdy nie rozkręcałem laptopa (z PC zawsze było łatwiej) więc nie wiem. I jeszcze jedno. Czy wymiany procka mogę sam dokonać w domu (czy jest to tak samo łatwe jak w PC) czy lepiej zanieść do jakiegoś sklepu/serwisu gdzie się tym zajmują? Około ile by mnie skasowali za takie coś?
Procek nie powinien sprawiać problemu. Chipset go obsługuje, a co do BIOS-u nigdy się nie dowiesz jak nie sprawdzisz, ale wątpię żeby producent blokował obsługe procków lub jej nie dodał. Lapek nie będzie się przegrzewał, tylko kup lepszą paste a nie zwykły silikon. Możesz tego dokonać w domu ja tak robiłem i sobie i tacie, tylko załatw specjalne rękawiczki. te przeciw elektryczne czy cóś(nie pamiętam jak się nazywały). W komisie dużo nie skasują około 20-30 zł i będzie to bezpieczniejszym rozwiązaniem jak nigdy nie rozkręcałeś laptopa. Spróbuj procka dorwać na aukcji taniej może się uda(ja dorwałem tacie za 250)