Zastanawiam się nad wymianą procesora w moim 4-letnim laptopie Samsunga. Obecnie siedzi w nim i3 3110m, Czy warto zainwestować w i5 3360m który można dostać za troche ponad 100zł? Bedzie zauważalny wzrost wydajności? Czy bios bedzie wymagać aktualicji, bo obecny i3 nie ma turboboost… i pytanko co do grafiki, Radek HD7600 na co byście polecali wymienić.
Grafiki nie wymienisz.
Bios wgraj najnowszy, nic innego wymyślisz.
Raczej wszystkie procesory Core z TDP 35W ruszą.
Problemy mogą być z i7 z TDP 45W. Nawet jak ruszy, to mogą być blue screeny pod obciążeniem.
Jakby ktoś w przyszłości wpadł na ten post, to tylko dodam, że nie da się wymienić Pentiuma na serie Core, laptop resetowałby się równo po 30 minutach z powodu sztucznej blokady na chipsecie.
Dzięki za pomoc. Może się nieznam… grafika zintegrowana to intel hd4000 a dedykowany radeon hd7600m powinien być “wymienialny”. Ale skoro niema możliwości wymiany grafiki to wymiana procesora też niema sensu, bo I3 świetnie sprawuje sie w podstawowych zadaniach i pograć można w starsze gry a nowe nie za bardzo pozdrawiam
Dysk twardy to Hitachi HTS547575A9E384 (750 GB, 5400 RPM, SATA-II)
Może za jakiś czas wymienie ten procesor, ale pewnie grafika za słaba na te czasy i bedzie ograniczać wydajność.
Z tego co widzę, to wąskim gardłem jest w tej chwili prędkość obrotowa HDD
O tym wypadałoby pomyśleć w pierwszej kolejności. Przynajmniej jakaś hybryda by się przydała.
Nie chce inwestować w laptopa jakieś wieksze sumy, itak podłączony jest na stałe do tv 55" i filmy 4k chodzą.
Wydajność w codziennym użytku jest zadowalająca Pewnie w nowe gry nie pogram, ale far cry 3 daje rade.
Pozatym składałem już komputery, a lapka nie rozkręcałem jeszcze… a win 8.1 lepsiejszy od 10 i 7 też. wasze zdrowie