Wymiana procesora w laptopie

Witam

Chciałbym wymienić procesor Intel Core 2 Duo T5750 w swojej 4 letniej Toshibie Satelite A300-1EH na Intel Core 2 Duo T9600. Czy to dobry wybór? Socket są takie same. Jakie jeszcze parametry musą być zgodne? Intel Core 2 Duo T5750 vs Intel Core 2 Duo T9600 (Socket P)

Pozdrawiam

Maciej

Oczywiście to czy procesor w twoim komputerze jest w podstawce czy przylutowany na stałe.

Ważne jest też pobór prądu (najlepiej, żeby był taki sam bądź mniejszy).

FSB tego nowego procesora jest dużo większe i może on pracować z mniejszą szybkością jak deklaruje producent.

Nie wiadomo czy BIOS rozpozna ten procesor.

No lepiej zastosować się do rad i sprawdzić wszystko przed. Procesor jest montowany na podstawce.

Hej,

Bardzo rzadko zdarzają się takie przypadki, ale nadal można je spotkać. To samo może tyczyć się także pamięci RAM.

Dlatego może być niezbędna aktualizacja BIOS’u płyty głównej.

Pierwsze i najważniejsze jednak, to sprawdzenie na jakim układzie oparta jest płyta główna, bo to on determinuje, czy procesor będzie działać poprawnie czy też nie. Dlatego pobierz program - na przykład Speccy lub CPU-Z - i sprawdź, w jaki chipset jest wyposażona płyta główna.

Pozdrawiam,

Dimatheus

wiem jaki ma chipset, to GM965, co teraz?

Kiedy ja próbowałem wymienić w bliźniaczym A300-1EG ten procesor powiedziano mi, że jedyna możliwością jest coś z wyższym mnożnikiem, bo szyna nie może być już wyższa. Udało mi się wyczytać, że jest szansa na 800mHz, ale to 1066mHz pozostaje bez szans :stuck_out_tongue:

Hej,

Niestety tak właśnie jest. Chipset GM965 maksymalnie obsłuży magistralę FSB o prędkości 800 MHz. Jeśli zmienimy procesor na Intel Core 2 Duo T9600 - który domyślnie działa na szynie 1 066 MHz i z mnożnikiem 10,5 - otrzymamy możliwość ustawienia jego maksymalnego taktowania z mnożnikiem 10,5 i FSB 800 MHz, co daje zawrotną prędkość procesora 2,1 GHz kontra 2 GHz poprzedniego procesora. Dla zysku w taktowaniu procesora na poziomie 0,1 GHz, gra nie jest warta świeczki.

Pozdrawiam,

Dimatheus