Mam zamiar za niewielkie pieniądze “rozruszać” nieco komputer z taką konfiguracją:
Procesor Intel Core 2 Duo E6850
Płyta główna Gigabyte GA-P35-DS3L
8 Gb RAM (wszystko, co można włożyć do tej płyty)
Grafika NVIDIA GeForce 8600 GTS
System Win 7
Budżet na to zadanie - powiedzmy ok. 500 zł
Pytanie, co wymienić, żeby komputer lepiej służył głównie go obróbki grafiki, zdjęć, bo już trochę się przycina. Myślałem o wymianie procesora na jakiś z rodziny Intel Core 2 Quad (ok. 200 zł), a może w budżecie zmieściłaby się jakaś lepsza płyta główna (więcej RAM) do tego procesora Core Quad? Z góry dzieki za odpowiedzi
quad + dysk SSD, RAMu nie da rady dołożyć ale ssd załagodzi braki.
socket 1156- i5 750 (200zł) + płyta używana bo nowych już nie ma(200zł), RAM sprzedajesz bo masz ddr2 i kupujesz ddr3 na ile pieniędzy wystarczy, z czasem możesz dołożyć. Jest to chyba najopłacalniejsza opcja tylko problemem są płyty główne- stare i drogie.
Zdecydowałem się na pierwszą opcję. Procesor Q9550 kupiony za 309 zł. Dysk SSD Kingston 120 GB jest do kupienia za 215 zł. W przybliżeniu odpowiada to założonemu budżetowi, a komputer na pewno odżyje. To chyba dobry wybór. Dzięki rybak09
Moja porada to pójście w LGA 1150 i minimum i3. Do tego karta graficzna najlepiej Nvidia (GTX 660 lub wyżej). Są to oczywiście wyższe koszta, ale coś za coś.
Napisz dokładnie z jakiego oprogramowania korzystasz.
Q9550 to przestarzały procesor, którego Pentium G3240 za 230 złotych zmiecie z powierzchni ziemi. Z podstawki 775 nie da się już dziś nic wycisnąć, nawet topowe ówcześnie procesory dostają po dupie od najtańszych Haswelli.
Masz tylko 500 złotych? To zbieraj, odkładaj i za parę miesięcy za 850 - 900 złotych kupisz sobie tanią płytę na H81 + 4GB RAM-u CL8 1600MHz i i3-4160, które w obróbce grafiki będzie kilkadziesiąt procent wydajniejszy od Q9550. Lepiej trochę poczekać i kupić porządnie, niż brać na gwałt, a później żałować.
@Odyniec_Stary oprogramowanie to przede wszystkim pakiet Adobe CS5. Grafika ma mniejsze znaczenie, bo nie potrzebna jest szybka karta do gier z dużym wskaźnikiem FPS.
Zaznaczam, że szukałem i szukam rozwiązania za wspomnianą kwotę na “tu i teraz”. Komputer pracuje i zarabia codziennie. Nie zatrzymam go do czasu, aż uzbieram większą kwotę. Wybrałem procesor, który jest w stanie udźwignąć ta płyta, mimo, że jest przestarzały. Chciałem podnieść maksymalnie jego wydajność bez zmiany płyty. Co do dysku SSD to zgoda. Polegałem na opinii pana z serwisu, ale widzę że warto przyjrzeć się Waszym propozycjom.