Wymiana RAM

ASUS K31AN 1A
INTEL J2900
4GB DDR3 (laptop)

Chciałem zmienić RAM z 4GB na 8GB (1kość), niestety pamięć 8GB nie działa (nie uruchamia się monitor), pomimo aktualizacji BIOSu. Specyfiką tej płyty jest fakt iż używa ona pamięci do laptopów. Nowa kość jest sprawna.
poniżej zdjęcia kości aktualnej i nowej.

Może aktualizacja BIOS?

Też tak myślałem I zaktualizowałem bios, dokładnie z tego linku.
Teoretycznie płyta powinna obsługiwać tą pamięć (tak jest w specyfikacji producenta).
Zastanawiam się też czy może jakieś ustawienia biosu trzeba zmienić… ale komputer nie uruchamia monitora po odpaleniu.

Hej. Być może płyta ma problem z pamięciami rank 2 jak nowy moduł. Aktualny to rank 1, może spróbuj wymienić na podobną 8GB, ale rank 1. Nie powinno to być problemem, ale może jest.

Może wystarczy zresetować ustawienia BIOS płyty, przez wyciągnięcie bateryjki na kilka minut, lub jakąś zworkę.

Sprzęt obsługuje do 8GB RAM czyli 2 x 4GB. Nie obsługuje modułów pamięci 8GB. Masz napisane to w specyfikacji.

Czytajcie manuala/specyfikację na stronie producenta. Tam jest wyraźnie napisane od 2 do 8 GB RAM ta płyta obsługuje. To, że ma dwa sloty na pamięć nie oznacza obsługi modułu pamięci 8GB.

Napisze może to co wiem na pewno:

34%20~%20Cropped%20Capture

Przykład tej samej płyty z obsługą 8GB

• Płyta posiada 1 slot, nie 2 na RAM.
  • Bios zaktualizowany do najnowszej wersji.
  • Pamięć dobierana w serwisie na podstawie specyfikacji producenta (faktem jest, że specyfikacja jest dość ogólnikowa)

Tak zgadza się, tylko slot jest jeden na pamięć.