Wymiana routera do 500 zł max

Ja mam taki za 800, z 4 antenami i co? Nico, wiesza się to, trzeba restartować co 4 dni. Grzehe się tak, że schabowego byś spokojnie na nim usmażył. Jeszcze gdyby przewalał duży ruch przez firewall albo IPSeci, to bym rozumiał, że CPU się grzeje, ale on się nudzi, a CPU się grzeje.

Ustawienia WiFi są okej. Moduły WiFi w telefonach pracują w standardzie n-lite (w teorii do 150mb/s), w praktyce nie wyciągniesz więcej jak to 40Mb/s. Zaś N300 to właśnie lekko ponad 100Mb/s.

pierwszy raz w sumie miałem do czynienia z routerem mikrotika konfigurowałem go na podstawie prób i tego co jest w necie powiedz mi czemu jak dam w zakładce Data Rates na configured i odznaczę te supported rates A/G 54Mbps to wgl IPhone i jeden pc z kartą wifi Netis WF21195 b/g/n się nie łączy (na IPhone SE w sumie nie muszę korzystać z 2.4G ale chciałbym się dowiedzieć o co chodzi ) i wywala błąd hasła ,tak jakby nie obsługiwał standardu N? tak się dzieje w 2,4G ale za to laptop i Pocophone F1 normalnie się łączy i daje 100Mbps

a na 5G wszystko smiga tylko zmieniłem channel-width=20/40/80mhz eeeC a Frequency dałem na 5240 i osiągam maksymalnie 180Mbps czyli tyle ile isp daje :smiley: zarówno na telefonach które to obsługują

Nie wyłączaj A i G, bo urządzenia, gdy nie mogą połączyć się w standardzie N, próbują na starszych. Ustaw frequency na auto zamiast statycznie i możesz jeszcze ustawić Tx Power na all rates fixed jak poniżej.

W wireless/registration możesz podejrzeć jakie klienci wynegocjowali połączenia.

@roobal

ok zrobiłem wszystko wg twoich instrukcji mam pytanie w jakich granicach miesci się dobry ping WiFI? bo u mnie skacze od 0-100ms czasem 200ms i więcej obok routera w pokoju w którym stoi Wynik sieci 5G NA LAPKU

a ping łącza po kablu to 9ms

jak sobie poradzić z tym błędem pojawiającym się w logu?

Szczerze, pierwszy raz widzę ten błąd. Usuń zbędne rzeczy z dysku MT, tam jest menedżer plików. Może zapchałeś dysk backupami?

Z pingiem na WiFi bywa różnie, wystarczy że ktoś inny wysyca Ci pasmo. Możesz wykorzystać simple queues do ograniczenia pasma innym. Zabawa z QoS opartym na priorytetach to już zabawa na wyższym poziomie.

wziąłem zresetowałem do fabrycznych i przywróciłem ustawienia z backupu który miałem wczesniej zrobiony i póki co błąd się nie pojawia jeśli coś mogę z tąd usunąć to powiedz co a backupów nie miałem na mt wszystkie skopiowane na pc i usunięte z mt

filelist

screeny z zasobów i z listy paczek

Nie masz za bardzo co usuwać. Z paczek raczej zbędne dla Ciebie będą calea, gps, multicast, routing i mpls. Możesz je wyłączyć.

Oprócz samego systemu, trzeba aktualizować jeszcze firmware - System>Routerboard.

po aktualizacji firmware trochę zajeło pamięci więc wywaliłem całkiem calea gps multicast bo znowu pojawił się ten błąd o brakującym miejscu na dysku mogliby dać fabrycznie więcej tego miejsca najwyżej jak kiedyś będzie mi to potrzebne to sobie doinstaluję odpowiednie paczki
wgl dzięki za pomoc i poświęcony czas :smiley:

Ten model jest produkowany jako SoHo, więc z założenia nie ma zbyt dużej przestrzeni dyskowej, Ja mam w domu akurat hAP AC w wersji 1 (FE porty) i nie mam taki problemów. Musisz czymś zapychać dysk.

Wersje biznesowe jak 3011 czy CCR mają przestrzeni dyskowej kilka GB, RAM kilka GB czy 16 rdzedni CPU i ciężko zajechać te urządzenia.

Jak na SoHo hAP AC2 to akurat mega kozackie i wypasione urządzenie,dysk mały ale na nim nie masz nic składować, więc czym zapychasz dysk. Nawet urządzenia Cisco za 20 000 czy 100 0000 złotych nie mają więcej przestrzeni dyskowej.

a ile ty masz wolnego miejsca po tych wszystkich update? co może zapychać dysk jeśli nie mam zapisywania logów ani kopi zapasowych

Edit mniejsza z tym problem został rozwiązany internet śmiga wifi też jeszcze raz dzięki wszystkim za pomoc udzieloną w tym temacie