Ze wzgledu na koszty nie stać mnie na wymianę kompa mysle o wymianie ryzena 7 5800x na coś szybszego i wybór padł na 9 5950 czy to ma sens i czy chłodzenie spc grandis 2 wydoli czy bede musiał zmieniać na inne powietrzne moja obudowa silentium pc Gladius X80 . Nie ma szans w niej umiescic chłodzenia wodnego producent nie przewidział dzwoniłem do spc . Reszta podzespołów płyta asus b450tuf 32 giga ram 3200 mhz karta graficzna asus 3080 tuf
Do grania różnica jest niewielka link.
Lepiej sprawdzi się jakiś procesor dedykowany do wspierania 3D, np. 5700X3D. link lub 5800X3D.
Twoja obudowa, jeśli to ta. Pozwala na wsadzenie 175 mm chłodzenia. Zatem bez problemu wsadzisz DeepCool AG620 , który jest tani jak barszcz, lub trochę wydajniejszy AK620. Będziesz musiał zamontować przedni wiatraczek odrobinę wyżej, nad pamięcią RAM, ale to nic nie przeszkadza, wejdzie.
Chłodzenia te spokojnie pokonują wiele tańszych AIO, i nawiązują walkę z wieloma naprawdę drogimi.
Obudowa powinna mieć wpakowane wentylatory w opór, ile jest miejsca, bo 3080 i ten CPU razem to jest już ciepło, i trzeba się pozbywać powietrza z obudowy. Dlatego też raczej ustawienia wiatraków w BIOSie co najmniej na normal, albo performance czy game co tam jest.
Generalnie, karta jest mocna i wraz z prockiem X3D powinna spoko działać.
Oczywiście, przed zamontowaniem CPU, nowy BIOS, jeśli jeszcze nie aktualizowany.
W obudowie mam 8 wentylatorów czyli wszędzie gdzie mozna było zamontować gdyz proc osiagał 90 stopni w aida 64 i underwolting plus wentylatory be quiet pomogły osiagnąc ok 75 obudowa to ta która wskazałes .Bios mam najnowszy jaki mozliwy Dzieki za odpowiedz