Witam, mam zamiar zamienic obecna kartę na Vertexa hd 4850, jednak wiąże sie to z wymiana zasilacza, i tu moje pytanie jaki zasilacz do konfingu podanego niżej, na zasilacz mam około 100zł
Konfig:
Płyta Główna: ASUS P5KPL-AM IN/ROEM/SI (wtyczka 24pin)
O widzisz . Też rozważałem zakup HD4850 ,ale po przeczytaniu paru (dosyć dużo) wątków na różnych forach - wątki z datą od wyjścia karty do dziś ,przeszło mi szybko , według mnie jedyną rozsądną 4850 jest wersja od Sapphire 4850 Vapor-X ,ale jej cena przekracza Twój budżet, inni producenci spaprali sprawę z chłodzeniem ,które albo nie chłodzi wszystkich sekcji karty ,albo jest głośne i trzeba dokupić jakiś regulator ,…,albo w ogóle najlepiej zmienić chłodzenie (koszta). (vpu recovery) Podwyższona temperatura prowadzi do resetowania akceleratora (procesora) grafiki . Te karty są często problematyczne…A na dodatek sterowniki AMD…też są z nimi problemy. To moja opinia. Twój wybór.
Ktoś pewnie napiszę - że piszę bzdury …nie - piszę to co piszą inni - to można sobie znaleźć.
Dokładnie. Niestety te zasilacze tak mają, że z czasem zaczynają wyć. Jak miałem używanego Chieftec’a w starym kompie, to tak wył, że zagłuszał mi wszystkie wentylatory i dyski i jeszcze do tego było go słychać na przedpokoju jak zostawiłem otwarte drzwi. Jednak mimo wszystko nie jest to problemem, bo zasilacz można rozkręcić i wymienić wentylator na inny, bo z tego co się nie mylę on ma podłączony wentylator pod PCB za pośrednictwem wtyczki 2 pin, tak więc można kupić nowy wentylator, obciąć żółty przewód, założyć wtyczkę ze starego wentylatora i po problemie.