Wymiana zasilacza

Witam posiadam zestaw.

Chłodzenie CPU Raijintek Themis
Dysk SSD Crucial MX100 256GB SATA3 2.5" 550/330 MB/s 7mm
Płyta główna MSI Z97-G43, Intel Z97, 4xDDR3, VGA, GbLAN, ATX (Z97-G43)
4x Pamięć HyperX Savage, DDR3, 8 GB,2400MHz, CL11 (HX324C11SR/8
Zasilacz Cooler Master 550W (RS-550-AMAA-B1)
Procesor Intel 4GHz, 8 MB, BOX
Karta graficzna MSI GeForce GTX 970 GAMING 4GB DDR5 (256 bit)
Dysk Seagate Barracuda 1 TB 3.5" SATA III

Od nowości działał on bezbłędnie. Radził sobie jak i z Wieśkiem FHD Ultra, oraz z monotwaniem wideo 4k. Jednak teraz ma leki problem i zadyszkę z mocą. i nie jest w stanie zrobić full testu wydajnościowego (robi szybki reset) Obstawiam, ze winny jest właśnie zasilacz. Jednak przy wymianie na inny co byście polecili. By posłużył kolejne parę lat :slight_smile:
Cel PC głownie praca (fotografia/wideo, ale i czasem jakaś partyjka cities skylines (z modami, ale nie da sie pocieszyc ladnym wygladem bo reset) :frowning:

Masz możliwość najpierw sprawdzić czy to na pewno zasilacz (podmiana na inny)? Jakoś mi dziwnie nie pasuje żeby taki dobry zasilacz miał tak szybko paść, a mocy zasilacza sprzęt nie przekracza.

Nie wiem czy to realne, ale mialem przez ponad 3 tygodnie problem z zasilaczem monitora i to jakos sie od tamtego czasu zaczęło dziać. (zasilacz od monitora juz wymieniony) I moze to w jakiś sposób monitor pobierał zasialnie z PC (nie wiem strzelam)

Edi Niestety nie mam za bardzo jak tego sprawdzić

Zasilacz w standardzie bronze jest raczej mocno przeciętny.

Od jakichś 6-8 lat w sprzęcie markowym (HP, DELL, Lenovo) lądują zasilacze w standardzie gold (a mówimy tu o biurowych komputerkach).

Chodzi mi o to, że nie przypominam sobie bym widział przypadek padniętego cooler mastera nawet z niższych serii, a ten pewnie ma z 5 lat co stosunkowo nie jest dużo na niezły zasilacz.
Hmm, a może napisz skąd jesteś to jaki forumowicz Cię poratuje zasilaczem na testy?

a ten procek, to nie jakieś kręcony? Jakie temperatury w BIOS/na start w HWinfo/OOCT? takie regularne resety wygladają znajomo;)

Nie, ale ma taka mozliwość.

Obstawiałbym na monitor że do d. Sprawdź online monitor https://www.eizo.be/monitor-test/
Drugie, to puściłbym FRST i w logu Addition i przeglądnąłbym się wszystkim errorom. Bo od naprawy monitora problem powstał i został.

Z testu monitora wszystko wyskakuje na szaro z ptaszkiem. Więc chyba jest OK

Pozostaje zamówić zasilacz wysyłkowo. Sprawdzisz czy wymiana była konieczna, jeśli nie to odeślesz zamówienie i odzyskasz kasę.

Byłem sprawdzić czy na innym zasilaniu działa. I o dziwo wyszlo, ze tak (testowane na tym co wywalało zawsze (test systemu win 7 diagnostyka), jednak w 100% będę wiedział po wymianie zasilania.

Jednak wyskoczył przy diagnostyce błąd z dyskiem, ale prawdopodobnie ze względu na małą ilość miejsca.