Wymieniać części, czy kupić od nowa, czy może nowy komp...?

Witam, mam komputer z 2006 roku i teoretycznie to co chcę w nim zostawić to chyba tylko obudowa i zasilacz i dvd. :lol:

W środku jest to: AMD Athlon 64 X2 3800+ || 2 GB RAM (DDR2) || nVidia GeForce 9600 GT 512 MB || 160 GB Wewnętrzny + 1 TB zewnętrzny || Windows 7 Home Premium

Praktycznie wszystkie czynniki (procesor, karta graficzna, ram) uniemożliwiają mi pogranie w najnowsze tytuły przy chociaż 1024x768. (Battlefield 3 przycina się na słabych ustawieniach przy multiplayerze z 64 osobami).

I teraz jestem pomiędzy młotem a kowadłem, ponieważ na pewno muszę wymienić płytę główną - zarówno jak i nowszy procesor tak i karta graficzna na mojej nie pójdzie (PCI-E2.0 czy jak to się zowie, w najnowszych jest wymagane PCI-E3.0 :frowning: ). Najnowszy procesor (Intel i5, nie wiem czy taki najnowszy ale na nim przynajmniej sobie pogram) też wymaga innego wejścia, ale na tym to ja się nie znam. I nowe RAM’y - tu już kompletnie ciężko znaleźć coś z DDR2, wszystkie na allegro mają DDR3.

I teraz nie wiem, czy w ogóle kupić może całkiem nowe pudło już poskładane, czy poskładać samemu? Czy może w moim pudle coś stopniowo wymieniać?

Konfiguracja jaka mnie interesuje:

http://allegro.pl/najnowszy-intel-i5-45 … 80299.html

http://allegro.pl/intel-i5-3470-8gb-1tb … 57581.html

Cena do której mogę się zmieścić to 3000.

Mówią, że taniej jest poskładać samemu. Jednak nie wiem jaką konfigurację dobrać, aby wszystko było ze wszystkim zgodne. Za pomoc z góry dziękuję.

PS. Może to być też laptop (a nawet mógłby), ale ceny tych do grania są wzięte z kosmosu (i nie dziwię się), jednak jeśli jest jakiś rozsądny za dobrą cenę (do 3000) to z chęcią biorę.

I jeszcze jedna sprawa. Za ile sprzedam swój komputer? :slight_smile:

Zdecydowanie nowy komputer.

Stop Gotowcom!

Jeśli chodzi o propozycje konfiguracji komputera to do tych spraw jest specjalny temat wybor-komputera-zestawy-komputerowe-t267420.html

Dodane 26.09.2013 (Cz) 12:12

Czy Win 7 jest w wersji BOX?

Tak, jest naklejka, jest wszystko (zn. gdzieś posiałem pudełko, ale chyba sam klucz wystarczy, płytę oryginalną mogę od kogoś pożyczyć), sam kupiłem, jechałem na piracie ale miałem tego dość (czarna tapeta, system nie aktywowany itd.) więc kupiłem oryginał w sklepie.

Aha i dzięki za stronę. Widzę że jest tam poradnik dla takich jak ja więc poczytam. :slight_smile:

A jeśli chodzi o laptopa, bo w sumie ja gram może 5 godzin na cały tydzień, częściej gdzieś chodzę itd., tego raczej nie poskładam :lol: więc co polecicie?

chcesz-kupic-laptopa-koniecznie-zajrzyj-tutaj-t344645-3480.html